BITNICA KOD TURISTIČKOG SREDIŠTA

Izrael postavlja proturaketni štit blizu granice s Egiptom

12.07.2012 u 23:01

Bionic
Reading

Izrael je, nakon nekoliko protugraničnih napada ove godine, objavio da postavlja proturaketnu bitnicu obrambenog sustava Čelična kupola uz južnu granicu s Egiptom, nedaleko od turističkog središta Eilata

'Proturaketna bitnica obrambenog sustava Čelična kupola trenutačno se raspoređuje nedaleko od Eilčata u sklopu programa... koji predviđa povremenu promjenu mjesta na kojima se nalaze bitnice', stoji u priopćenju izraelske vojske, kako javlja AFP.

Jedan je dužnosnik, pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao da je sustav za obaranje raketa, korišten protiv palestinskih napada raketama iz Pojasa Gaze, u blizini Eilata postavljen u ponedjeljak i da mu 'namjena nije operativna, već je dio priprema i upoznavanja s teritorijem'.

Čelična kupola je izraelski obrambeni sustav koji radarski navođenim raketama obara rakete dometa pet do 70 kilometara, topničke i minobacačke granate. Na izraelsko-egipatskoj granici napetosti su porasle od ustanka u kojem je prošle godine svrgnut egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Ove su godine na Eilat pale dvije rakete ispaljene s druge strane granice no nije bilo žrtava.

Egipat niječe da su ispaljene s njegovog teritorija. Prošlog je mjeseca neidentificirani napadač prešao granicu i ubio jednog izraelskog radnika.