novo oružje

Izrael testira Željeznu zraku, novi laser iza kojeg stoji 'otac' Željezne kupole

12.02.2024 u 15:13

Bionic
Reading

Izraelska vojska uspješno je testirala novi obrambeni sustav, odnosno laserski top koji je dizajniran za rušenje neprijateljskih projektila s neba. Iza ideje za eksperimentalni laser, nazvan Iron Beam (Željezna zraka), stoji znanstvenik čija je ideja bila i izraelska Željezna kupola

Novi obrambeni sustav uništava nadolazeće rakete pomoću snopova svjetlosti, dodajući 'novu dimenziju' izraelskom već vrlo učinkovitom obrambenom sustavu Željeznoj kupoli, koja štiti Izrael od projektila kratkog dometa koje redovito ispaljuju Hamas i Hezbollah.

Kako piše US Times Post, laser je jačine 100 kilovata i dometa od 7 km, a projektile uništava s 'vrhunskom preciznošću'.

Dr. Danny Gold, znanstvenik iza oba sustava protuzračne obrane, rekao je da je novi laser isproban tijekom rata u Gazi.

'Dobili smo odobrenje za početak punog razvoja i stavljanje sustava na tržište prije godinu dana. Završit ćemo posao za mnogo godina… Ne mogu vam točno reći kada', rekao je za The Telegraph.

'I tu i tamo igramo se s ovime što trenutno imamo. Ako postoji mogućnost da ljudi pucaju na nas, možemo proširiti testiranje', dodao je.

Raste pritisak na Izrael da ojača svoju protuzračnu obranu kako i sjeveru zemlje prijeti rat, a 160.000 raketa Hezbollaha usmjereno je na Tel Aviv.

Željezna zraka Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Dr. Gold, brigadni general koji vodi izraelsku Upravu za istraživanje i razvoj obrane pri Ministarstvu obrane, rekao je da je postojeća Željezna kupola 90 posto uspješna u odbijanju nadolazećih napada. Očekuje se da će novi laserski sustav, Željezna zraka raditi paralelno uz Kupolu, ali i po nižoj cijeni, iako će moći biti u funkciji samo pri vedrom nebu.

Dok svaka raketa ispaljena sa Željezne kupole košta oko 100.000 dolara, 'svjetlo za ispaljivanje' gotovo je besplatno, rekao je dr. Gold. 'Tu je samo cijena struje', poručio je.

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett procijenio je 2022. da bi svako presretanje projektila sa Željeznom zrakom koštalo oko dva dolara.

Gold je naglasio da je Željezna kupola samo dio štita koji trenutno pokriva Izrael. Nalazi se ispod Davidove praćke, koja je dizajnirana za uništavanje neprijateljskih zrakoplova i projektila srednjeg i dugog dometa ispaljenih s udaljenosti do 200 milja. Tu su i Strijela 2 i Strijela 3, koji štite Izrael od balističkih projektila koji su ispaljeni npr. od strane Irana. Strijela 3 je prvi put uspješno korištena u studenom, kada je presrela projektil koji su na Izrael ispalili hutisti iz Jemena.