orijentirani na rezultate

Izrael otvoren za 'dobar' nuklearni sporazum s Iranom, no želi čvršće uvjete

28.12.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Premijer Naftali Bennett rekao je u utorak da se Izrael neće automatski protiviti nuklearnom sporazumu s Iranom, ali da svjetske sile moraju zauzeti čvršći stav

"Nismo medvjed koji kaže 'ne'", rekao je Benett u intervjuu za radio izraelske vojske referirajući se na popularni lik iz dječje literature.

Izrael preferira pristup koji je više orijentiran na rezultate.

"Sigurno se može postići dobar sporazum. Sigurno. Znamo paramentre. Može li se očekivati da se to dogodi sada trenutnom dinamikom? Ne. Ne, jer je potreban čvršći stav.", rekao je.

U ponedjeljak su Iran i SAD nastavili neizravne pregovore u Beču o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Pregovarači pokušavaju pronaći način da vrate Iran i SAD u nuklearni sporazum potpisan 2015. godine prema kojemu su SAD i drugih pet zemalja dogovorili ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za to da Iran obustavi svoj plan razvijanja nuklearnog oružja.

No Sjedinjene Države nisu nikada ukinule sankcije koje su se odnosile na nuklearno oružje, a onda je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma, zbog čega je Iran počeo kršiti neke odredbe sporazuma.

Zapadni diplomati kažu da pregovori imaju nekoliko tjedana da urode plodom prije nego što iranski napredak u razvoju nuklearnog oružja sporazum učini nevažnim.