neizravni pregovori

Iran od SAD-a traži jamstvo da neće napustiti nuklearni sporazum

08.11.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Iran je u ponedjeljak rekao da bi Sjedinjene Države trebale pružiti jamstva da Washington neće ponovno odustati od nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama iz 2015. ako pregovori o oživljavanju sporazuma uspiju

Neizravni pregovori između Irana i Sjedinjenih Država, koji su zaustavljeni u lipnju nakon izbora tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, trebali bi se nastaviti 29. studenoga u Beču kako bi se pronašli načini za ponovno uspostavljanje sporazuma koji je Washington napustio prije tri godine i ponovno uveo sankcije Iranu.

Ponavljajući službeno stajalište Irana, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Said Katibzadeh rekao je da Washington mora ukinuti sve sankcije koje je Teheranu uveo bivši američki predsjednik Donald Trump.

Također je dodao da bi Washington trebao "prepoznati svoju pogrešku u odustajanju od sporazuma".

SAD je prošli tjedan rekao da je dogovor kojim bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu moguć "brzo" nakon nastavka pregovora 29. studenog u Beču, uz uvjet da Iran bude "ozbiljan" u svojim namjerama.

Velesile koje su 2015. potpisale povijesni ugovor s Islamskom Republikom koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu, sve su upornije nastojale da Iran odredi nadnevak povratka za pregovarački stol.

Amerikanci su se jednostrano povukli iz ugovora 2018. u vrijeme mandata Donalda Trumpa koji ga je ocijenio nedostatnim i ponovo uveo sankcije Iranu.

Teheran je zauzvrat postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovu nuklearnom programu.