PRECIZNO udarno oružje

Izrael napao Iran projektilom Rampage? Iran tvrdi: 'Ma to je dječja igračka'

22.04.2024 u 09:23

Bionic
Reading

Izrael je koristio nadzvučnu raketu dugog dometa u svom napadu na Iran ranije ovog tjedna, izvijestila je izraelska televizija Kan

Rampage je korišten u napadu na Iran, javljaju izraelski mediji. Radi se o nadzvučnom projektilu dizajniranom za udaranje po ciljevima kao što su vojne baze. Proizvođač ga opisuje kao projektil 'dugog dometa zrak-zemlja', piše Business Insider.

Američki dužnosnici rekli su da je Izrael u petak izveo raketni napad na vojnu bazu u blizini grada Isfahana u Iranu. Izrael nije potvrdio izvještaje, a Iran je nastojao umanjiti važnost incidenta, spominjući samo male bespilotne letjelice korištene u napadu, za koje je njegov ministar vanjskih poslova rekao da su 'kao igračke kojima se igraju naša djeca'.

Iako ostaje nejasno koje je oružje korišteno u napadu, Kan je izvijestio da je Izrael upotrijebio projektil zrak-zemlja Rampage, tvrdeći da je projektil identificiran na fotografijama i da je šteta uzrokovana napadom bila u skladu s napadom takvog oružja, piše Times of Israel.

Projektil Rampage dizajnirao je Israel Aerospace Industries (IAI) za korištenje protiv ciljeva kao što su 'komunikacijski i zapovjedni centri, baze zračnih snaga, centri za održavanje i infrastruktura', navodi se na web stranici tvrtke. Tvrtka opisuje projektil, koji teži 567 kilograma, kao 'dugog dometa, zrak-zemlja, bez tragača te precizno udarno oružje'. Rampage može letjeti brzinom od 1250 mph, a ima domet do 290 milja.

Može se ispaliti iz zrakoplova ili kao samostalan sustav i koristi GPS/INS navigaciju s navođenjem i tehnologijom protiv ometanja. Ima rasprskavajuću ili bojnu glavu opće namjene.