in memoriam

Preminuo ugledni liječnik Alan Šustić

02.11.2023 u 13:12

Bionic
Reading

Alan Šustić dobio je više strukovnih i sveučilišnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Bio je i član ekipe koja je dobila godišnju Nagradu grada Rijeke za 2007. godinu za 'prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci'

Šustić je preminuo u 59. godini života, piše Novi list.

Ta je vijest svakako izazvala veliku tugu, šok i nevjericu, pogotovo za one koji su imali čast poznavati vrsnog liječnika.

U njegovoj biografiji navodi se kako je rođen u Rijeci 16. srpnja 1965. godine i obnašao je mnoge važne dužnosti pogotovo u zdravstvenom i obrazovnom sustavu. Bio je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci u stzdenom 2013. godine imenovan je za v. d. dekana Fakulteta zdravstvenih studija u osnivanju, a u prosincu 2014. godine izabran je za dekana istog fakulteta.

Medicinski fakultet u Rijeci upisao je 1983. godine, a završio ga je 1989. godine, te je odmah nakon toga zaposlen u KBC-u Rijeka, prvo na Hitnom medicinskom traktu, a zatim i na Zavodu za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

Također je zabilježeno kako je uveo više tehnika i nekoliko službi u KBC-u Rijeka. Godine 1996., zajedno sa suradnicima, uveo je prvi u ovom dijelu Europe, u kliničku praksu, metodu perkutane dilatacione traheostomije, koja se i danas rutinski primjenjuje u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka. Nekoliko godina kasnije, točnije 1998. godine postao je osnivač i prvi voditelj Ambulante za bol i palijativnu medicinu.

Još 2001. godine imenovan je prvim pročelnikom novoosnovane katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta u Rijeci. Bio je i predsjednik Savjeta za znanost Sveučilišta u Rijeci i aktivni član različitih povjerenstava i komisija pri Sveučilištu u Rijeci i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Nedavno je imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a odlazi kao pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci, na kojem je bio i voditelj sveučilišnog specijalističkog studija – Hitna medicina.

Dobitnik je više strukovnih i sveučilišnih priznanja, zahvalnica i nagrada. Bio je i član ekipe koja je dobila godišnju Nagradu grada Rijeke za 2007. godinu za “prvu uspješnu transplantaciju jetre u Rijeci”. Dobitnik je godišnje Nagrade Grada Rijeke i za 2005. godinu za “značajan napredak i dostignuća na području anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja”.

Alan Šustić je kao liječnik-dragovoljac i kasnije je kao član anesteziološko-kirurških ekipa bio sudionik Domovinskog rata.