HDZ TVRDI

'Izmjene zdravstvenih zaklona povučene zbog pritiska javnosti'

03.07.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner izjavio je u petak kako je dobro da je Ministarstvo zdravlja odustalo od nasilnog 'guranja u hitnu proceduru' izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i obveznom zdravstvenom osiguranju, koje su naišle na osudu zdravstvenih djelatnika, strukovnih komora i udruga pacijenata te cjelokupne javnosti, no to nije učinjeno zbog uspješnog poslovanja zdravstvenog sustava, kako tvrdi ministar zdravlja

'To se, naravno, nije dogodilo zbog, kako je rekao ministar Varga, odličnih rezultata rada HZZO-a i bolnica u prvih šest mjeseci. Izvješće Državne revizijie govori da nisu postignuti ciljevi sanacije zdravstva iako su na sanaciju utrošena značajna proračunska sredstva od 6,5 milijardi kuna. Prošla godina završena je s dospjelim obvezama od gotovo 1,9 milijardi kuna pri čemu su bolnice u prvih šest mjeseci ove godine stvorile nove obveze od oko milijardu kuna', rekao je Reiner na konferenciji za novinare.

To pokazuje, dodaje Reiner, da je zdravstvo u teškom položaju pa 'smiješno i ridikulozno' zvuče Vargine tvrdnje da će zdravstveni sustav do kraja godine biti na nuli.

'Za razliku od prošlogodišnjeg stanja kada je mantra bila - treba štedjeti, što su nažalost pacijenti itekako osjećali, ove godine je mantra - trošite što više. Stvaraju se novi dugovi, bolnice plaćaju u rokovima od 300 do tisuću dana, a troše zato jer su svjesni da će sve te dugove morati platiti sljedeća HDZ-ova Vlada', rekao je Reiner.

Smiješnom smatra najavu Ministarstva zdravlja da će javna raspava ovoga puta ne o izmjenama zakona nego o novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti započeti već polovicom srpnja. 'Nekoliko mjeseci pred odlazak sa scene SDP, nakon što je gromoglasno najavljivao dramatične reforme sa dva nova zakona, koji su trebali biti hitno deneseni jer reforma ne može čekati ni trenutka, sada povlači ta dva zakona i odlučuje ići s novih zakonom koji će napraviti praktički preko noći. Da li ikome to zvuči ozbiljno?', upitao je Reiner.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić rekao je kako nije bilo racionalnog razloga za hitnu proceduru donošenja dva ključna zdravstvena zakona, a odustalo se zbog pritiska prvenstveno udruga pacijenata, strukovnih udruga i sindikata.

Smatra kako je jedini razlog za hitnu prodecuru bila neuspješna sanacija bolnica, dok su same izmjene trebale poslužiti za uhljebljivanje podobnih partijskih kadrova i njihovih koalicijskih partnera, nakon što su bolnice oduzete županijama.

Ćorušić je ocijenio kako ministar Varga, kao osoba koju od početka mandata prate brojne afere, ne može voditi zdravstveni sustav.

'Ministar Varga je očito čovjek koji se voli baviti PR-om, koji ne razumije sustav i koji je na početku svog mandata rekao da ne razumije hrvatski jezik. Takav čovjek ne može voditi hrvatski zdravstveni sustav', kazao je Ćorušić. 'Zdravstveni sustav mogu reformirati samo časni, stručni i pošteni ljudi, a ni ministar Varga ni njegovi pomoćnici poput Korolije i Bure to nisu, ne znaju i ne mogu'.

Ćorušić ističe kako je Varga 'šampion afera', kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa osudilo u tri slučaja, a u tijeku i četvrti slučaj zbog sumnje na korupciju u odnosu na norvešku tvrtku za certifikaciju DNV, čiji je Varga bio suradnik do dolaska na čelno mjesto u HZZO-u.

Hrvatska je, tvrdi Ćorušić, pod Varginim vodstvom, dok je bio šef HZZO-a a kasnije ministar zdravlja, tvrtki platila ISO standard 9001 s popriličnom svotom novca iako nije običaj da država vanjskoj agenciji daje akreditaciju nacionalnih resursa poput HZZO-a i Ministarstva zdravlja. Ako se dokaže sukob interesa u tom slučaju, Varga bi trebao dati ostavku, kazao je Ćorušić.