KARDINAL PULJIĆ

Izmjene zakona o prebivalištu nisu domišljene

10.02.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Prijedlog izmjena zakona o prebivalištu kojega je podnijela hrvatska vlada nije bio domišljen niti se mislilo o posljedicama koje takva rješenja mogu donijeti pa je dobro što je on iz hitne prebačen u redovitu saborsku proceduru kako bi mogao biti temeljito raspravljen, ocijenio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U intervjuu kojega je u srijedu objavilo "Oslobođenje" kardinal Puljić je kazao kako ne može cijeniti što su bile stvarne nakane hrvatske vlade u svezi s ovim zakonom kao ni kakve bi promjene prvobitnog prijedloga mogle uslijediti, no istaknuo je kako sada očekuje "istinsku razboritost i odgovornost čelnika Republike Hrvatske kako nas (Hrvate u BiH) i oni ne bi 'žive pokopali', kako je to u Daytonu i nakon njega urađeno".

Kardinal Puljić posebice je pozvao Hrvate iz Posavine da "ne budu kukavice i ne napuštaju svoju očevinu jer time postaju izdajice svoga naroda".

Ocijenio je kako se narod u proteklom razdoblju morao snalaziti na različite načine pa i tražeći rupe u zakonu, pojasnivši kako je zapravo problem u urušenom moralu i u načinu gradnje države te da je to opći problem u svim postkomunističkim zemljama.

"Bojazan postoji sve dok postoji mogućnost da zakon ne bude dovoljno domišljen i da ima negativne posljedice i za nas Hrvate u BiH", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Dodao je kako mu je posebice žao jer neki smatraju da se stvari u BiH mogu lakše riješiti s dva naroda tako što će treći konstitutivni narod svesti na razinu nacionalne manjine.

Vrhbosanski nadbiskup cijeni kako je stanje posebno opasno zbog učestalog odlaska mladih iz BiH koji u toj zemlji više ne vide svoju budućnost.