SABORSKI ODBOR ZAKLJUČIO:

Izlaz iz krize je u ženama!

04.03.2010 u 15:18

Bionic
Reading

Kriza jače utječe na mentalno zdravlje muškaraca pa bi izlaz iz nje trebalo tražiti i u poticanju poduzetništva žena, rečeno je na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, na kojoj je upozoreno i na općenito loš položaj obrtnika i činjenicu da je broj obrta lani pao za sedam tisuća

Odbor je tematsku sjednicu održao u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka, a predsjednica Odbora Gordana Sobol (SDP) upozorila je da su žene same po sebi već ugrožena kategorija te da su dodatno ugrožene gospodarskom krizom.

Naglasila je žensku sklonost mikropoduzetništvu, intuitivnom poslovanju i udruživanju te zaključila da bi država u krizi trebala prepoznati važnost ženskog obrta i za tu namjenu izdvajati više novca.

Od Vlade je zatražila i što žurnije donošenje strategije razvoja poduzetništva žena, a od Hrvatske obrtničke komore (HOK), koja je 2010. proglasila godinom žena u obrtništvu, da podatke na svojoj internetskoj stranici razvrsta po spolu, kako nalaže Zakon.

Predsjednica Odbora za obilježavanje godine žena u poduzetništvu Ana Šerić Konjikovac navela je da su 32,1 posto vlasnika obrta žene, a da njihovi obrti zapošljavaju polovicu ukupno zaposlenih u obrtništvu, među kojima su 72.153 žene.

Gledano po branšama, najviše je obrtnica među frizerkama i kozmetičarkama te u proizvodnji tekstila, s muškarcima su brojčano izjednačene u uslugama čišćenja, uslužnim obrtima i trgovini, a najmanje su zastupljene u ribarstvu, prijevozu, graditeljstvu i elektro strukama, navela je Šerić Konjikovac.

Ona je kazala i da je položaj žena nejednak u različitim dijelovima Hrvatske te da žene više šanse imaju ako se udruže u vlastitu mrežu, zbog čega je u tijeku udruživanje žena u HOK-u.

Važnost udruživanja žena istaknula je i potpredsjednica Odbora Karmela Caparin (HDZ).

Upozorila je na istraživanja koja pokazuju da žene u krizi bolje funkcioniraju, jer kriza jače utječe na muškarce.

Jelka Borojević, poduzetnica iz Dalja, upozorila je na potrebu zakonskog reguliranja socijalnog poduzetništva, zbog čega socijalno ugrožene žene ne mogu plasirati svoje zadružne proizvode.

Nada Gerber iz Karlovca od zastupnica je zatražila da ne štite samo radna mjesta u velikim tvrtkama, nego i u obrtništvu.

Izrazila je žaljenje zbog ideja po kojima bi trebalo kazneno goniti one koji ne isplaćuju plaće ističući da većina poduzetnika nije u dugovima svojom krivnjom, nego zbog okolnosti.