šećer na kraju

Izgleda da imamo najbogatijeg ministra: Grlić Radman ima 11 nekretnina, dva BMW-a, a koliko tek ima na računu...

21.08.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Posljednji iz seta ministara koji su ušli u Vladu u ljetnoj rekonstrukciji predao je imovinsku karticu. Šećer dolazi na kraju pa je tako imovinska kartica ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana ispala najteža ne samo među novim ministrima, nego uopće. Niz nekretnina koje je naveo u imovinskoj kartici Radman je stekao darovnim ugovorom, što ne čudi s obzirom na to da mu je pokojni otac Ante Grlić Radman slovio za jednog od najbogatijih Hrvata

Novi ministar vanjskih i europskih poslova, a koji je preuzeo funkciju krajem srpnja zamijenivši fotelju hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj onom u Ministarstvu na Zrinjevcu, u imovinskoj je kartici prijavio niz nekretnina.

Najskuplja je definitivno kuća s okućnicom ukupne površine 1866 metara kvadratnih u Zagrebu, vrijedna čak devet milijuna i 280 tisuća kuna. Kuća je stečena darovnim ugovorom, a Radman je njezin suvlasnik sa suprugom.

Darovnim ugovorom novi je ministar stekao i stan u Zagrebu od 51 kvadrata, vrijedan 954 tisuće kuna. Jedina nekretnina koju nije stekao tako, već osobnim kapitalom, također je stan u Zagrebu od 147 kvadrata, vrijedan dva milijuna i 720 tisuća kuna.

Njegova supruga posjeduje pak stan u Baškoj Vodi od sto kvadrata, vrijedan milijun i pol kuna, a koji je stekla također darovnim ugovorom.

Grlić Radman darovnim je ugovorom stekao i kuću s okućnicom (1574 m2) u Strmcu Stubičkom, vrijednu 601 tisuću kuna, a u istom mjestu ima i šumu površine nešto veće od deset tisuća kvadrata, vrijednu oko sto tisuća kuna. U Strmcu Stubičkom ima i livadu od 1105 kvadrata, vrijednu 8400 kuna, te šumu od 200 kvadrata, vrijednu 10.700 kuna.

Radman premoćno najbogatiji

Ukupna vrijednost imovine Grlića Radmana i supruge iznosi oko 28,5 milijuna kuna, čime je on najbogatiji ministar Plenkovićeve vlade. Do sada je na tom glasu bio bivši ministar uprave Lovro Kuščević sa svojim bračkim nekretninskim carstvom teškim do devet milijuna kuna. Među bogatijima su i dva potpredsjednika Vlade, Damir Krstičević (6,7 milijuna kuna) i Zdravko Marić (3,5 milijuna kuna), no ni oni ni Kuščević ne mogu se uspoređivati s Grlićem Radmanom. 

Ministar vanjskih i europskih poslova ima posjede i u Privlaci. Posjeduje trećinu kuće s okućnicom (909 m2), vrijednu 766 tisuća kuna, što je također stekao darovnim ugovorom, te građevinsko zemljište u istom mjestu od 1116 kvadrata, vrijedno 298 tisuća kuna, a upisan je kao vlasnik trećine. Vlasnik je i trećine stana od sto kvadrata u Crikvenici, vrijednog pola milijuna kuna.

Također je vlasnik dva BMW-a, i to modela X5 3.0 D iz 2016., vrijednog 380 tisuća kuna, te BMW-a 430 XD iz 2017., vrijednog 280 tisuća kuna. Oba automobila kupio je vlastitim sredstvima.

Među pokretninama prijavio je i sat IWC, vrijedan 30 tisuća kuna.

  • +18
Goran Grlić Radman Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Bogatstvo Grlića Radmana je i u dionicama tvrtke Agroproteinka d.d. Posjeduje ih 1419, a vrijednost pojedinačne dionice iznosi 2630 kuna. Dionice je prenio na fizičku osobu zbog obnašanja dužnosti, a riječ je o tvrtki njegova oca Ante Grlića Radmana, preminulog početkom ove godine.

Ministrov otac slovio je i kao jedan od najbogatijih Hrvata, a vlasnik tvrtke postao je u 90-ima, nakon što je u socijalizmu bio njezin direktor. Njegov sin Gordan i u vrijeme diplomatske karijere bio je vezan za očevu tvrtku pa je tako u periodu od 2008. do 2012. bio član i potpredsjednik Nadzornog odbora. U toj tvrtki radi i supruga Gordana Grlića Radmana te prima neto mjesečnu plaću od otprilike 13 tisuća kuna.

Profesionalac, domoljub, tuđmanovac kojeg je ustoličio SDP: Što znamo o 'izvornom hrvatskom diplomatu'

Dionice očeve tvrtke stekao je, naravno, darovnim ugovorom, a na isti je način stekao i stopostotno vlasništvo nad tvrtkom InterPlod d.o.o., koje je prenio na fizičku osobu. I kao šećer na kraju dolazi iznos na štednoj knjižici novog ministra: na njoj se nalazi čak milijun i 152 tisuće eura, koliko je dobio što darovnim ugovorom, što od prodaje imovine i primitaka od nesamostalnog rada.

Agroproteinka zbrinjava životinjske lešine i donira novac HDZ-u

'Agroproteinka d.d. je tvrtka sa 60-godišnjom tradicijom u prikupljanju i preradi nusproizvoda životinjskog podrijetla, koja u posljednjih desetak godina čini zaokret prema proizvodnji obnovljivih izvora energije', stoji u opisu djelovanja ove tvrtke na mrežnim stranicama.

Tvrtka je u prošloj godini imala prihode od 127 milijuna kuna, uz bruto dobit od deset i pol milijuna kuna. Ima 145 zaposlenih uz prosječnu plaću od sedam tisuća kuna. Radman je u napomeni u imovinskoj kartici naveo i kako je tvrtka 2017. sklopila koncesiju na deset godina s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede. Riječ je zapravo o zbrinjavanju životinjskih leševa s hrvatskih farmi. Tako su za vrijeme katastrofalne poplave u županjskoj Posavini 2014. upravo oni odvozili velik broj životinjskih lešina koje su ostale u Gunji i okolnim selima nakon što se povukla voda. Na čelu tvrtke brat je novog ministra, Ivica Grlić.

  • +9
Agroproteinka Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Povijest Agroproteinke seže još u 1950-e godine, kada je u sklopu PIK-a Sljeme osnovana kafilerija (pogon za uništavanje životinjskih ostataka) koja je izrasla u današnju Agroproteinku. Kafilerija je zbog povećanja kapaciteta 1984. godine iz centra Sesveta premještena na područje Sesvetskog Kraljevca, gdje se i danas nalazi. Godine 1987. Agroproteinka je izdvojena iz Sljemena i zaživjela je kao samostalna tvrtka. Osamostaljenjem Hrvatske, Agroproteinka je počela preuzimati nusproizvode životinjskog podrijetla s područja čitave Hrvatske, što je dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta za čak 50 posto 1995. godine', navodi se na mrežnim stranicama tvrtke.

Agroproteinka se našla u jesen 2016. i na popisu donatora HDZ-a za prijevremene parlamentarne izbore, a donirali su 80 tisuća kuna. Stranku su financijski podržavali i ranijih godina.

No ne doniraju novac samo HDZ-u. Navode kako pomažu onima u nevolji, a financiraju i niz sportskih klubova na sesvetskom području, na kojem tvrtka djeluje.

Tvrtka InterPlod prešla je u vlasništvo Gordana Grlića Radmana u svibnju ove godine, najvjerojatnije nakon ostavinske rasprave, s obzirom na to da je prijašnji vlasnik, ministrov otac Ante Grlić Radman, preminuo u siječnju 2019. Tvrtka se bavi uvozom i postavljanjem granita.

U prošloj godini imala je prihode od 4,6 milijuna kuna, uz bruto dobit od milijun kuna. U njoj je 12 zaposlenih, a prosječna plaća iznosi 7200 kuna.