predstavljanje grlića radmana

'Moja je maksima nikada ne gunđati. Kada me nazvao premijer, bio sam, priznajem, iznenađen'

19.07.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Odbori za vanjsku politiku i europske poslove u petak su podržali kandidata za novog ministra vanjskih i europskih poslova Gorana Grlića Radmana koji je najavio da će mu prioritet biti hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020.

Rasprava o novom ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu održavala se na zajedničkoj sjednici Odbora za europske poslove i Odbora za vanjske poslove. On će zamijeniti Mariju Pejčinović Burić, izabranu za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

'Uvijek je bio izrazito profesionalan i jako dobro pozna cijeli sustav vanjskih poslova. Izrazito smo zadovoljni najvećim postignućem hrvatske diplomacije što se tiče pozicioniranja hrvatskih političara, a ovdje mislim na izbor Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. U takvom kontekstu, pozivajući Grlića Radmana, želim osnažiti sustav vanjskih poslova uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Za to nam treba dobra i pulsirajuća diplomatska mreža', pojasnio je Plenković svoj izbor.

Kaže da je Grlić Radman u Njemačkoj izuzetno dobro zastupao hrvatske interese te je uvjeren da će u ovoj još mladoj, ali zreloj fazi života biti kvalitetan ministar vanjskih i europskih poslova.

Uz političku pripadnost HDZ-u i diplomatsku karijeru, Grlić Radman razvijao je i znanstvenu karijeru. 'Otvoren je i tolerantan i mislim da mu neće biti problem brzo pohvatati konce u Ministarstvu', zaključio je Plenković.

Grlić Radman kazao je da je Ministarstvo vanjskih poslova velika odgovornost.

'Prijavio sam se na natječaj u Ministarstvu vanjskih poslova, tada inozemnih poslova. Moj prvi zadatak su dvije lobističke misije', kazao je Grlić Radman, najavivši da će uskoro izdati knjigu o svojim iskustvima.

  • +17
Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Moja je maksima da nikada ne treba gunđati', kazao je.

'Bio sam iznenađen kada me nazvao premijer jer sam se posvetio veleposlaničkom poslu', kazao je kandidat za ministra vanjskih i europskih poslova.

'Higijeničara i komaraca mora biti', kazao je, istaknuvši kako će se, kada Hrvatska preuzme predsjedanje EU-om, njome baviti ugledni svjetski mediji.

Joško Klisović (SDP) izrazio je zadovoljstvo time što je izabrana osoba koja ima znanje iz vanjskih poslova. 'Dolazite na mjesto gospođe Marije Pejčinović Burić. Znamo da se u demokracijama ministri smjenjuju iz tri razloga: ako odlaze na drugu dužnost, ako su umiješani u kriminal ili loši u svome radu. Srećom, vi dolazite na mjesto osobe koja odlazi iz prvog razloga', kazao je.

Pitao je podržava li Vlada Ivana Penavu, vukovarskog gradonačelnika, po pitanju poštivanju odluke Ustavnog suda.

'Stvari su vrlo jasne. I Vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda. Prema našem čitanju odluke Ustavnog suda, iz nje ne proizlazi pravna obveza koja se tiče dvojezičnih ploča. Ono što je jasno je da Gradsko vijeće Grada Vukovara mora održati raspravu o razini snošljivosti u Vukovaru i sukladno ocjeni tog stanja zaključiti kada se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku nacionalnu manjinu. Njegov stav da se trebaju riješiti i pitanja zaostala iz Domovinskog rata je jasan politički stav. No za te procese nadležna su odgovarajuća tijela u RH, policija i DORH', pojasnio je Plenković.

Što se tiče rečenice o korupciji, opet je ponovio: 'Pustite drugim tijelima to je li netko kriv ili odgovoran za nešto. 'Neću vam dopustiti da etiketu korupcije vežete uz mene i ovu Vladu. Previše je truda i dobre volje da bi sada netko iz politikantskih, demagoških razloga lijepio etiketu korupcije. Ne dolazi u obzir', kazao je Klisoviću.

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako prema javno objavljenim informacijama veleposlanik Joško Paro nije imao fakultet, a radio je u Ministarstvu vanjskih poslova na poslovima za koje je potrebna fakultetska diploma. S obzirom na to da je Grlić Radman od 1997. radio na kadrovskim poslovima u Ministarstvu vanjskih poslova, zanima ga zna li za taj slučaj.

Što se tiče Joška Para, kandidat za ministra kazao je kada se vratio iz Budimpešte da je sreo Para. To su bile formativne godine službe vanjskih poslova. Sjeća se da ga je Mate Granić preporučio za pomoćnika ministra. Kada je, kaže, pripremao papire, Paro je uz životopis priložio i diplomu.