neobična suradnja

Izglasan rebalans proračuna, podršku iznenađujuće dao i IDS

17.11.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Sa 79 glasova za Sabor je podržao rebalans proračuna, no iznenađenje je bio glas IDS-ovog Tulija Demetlike, koji inače pripada oporbenoj kvoti

Iako se već na nekoliko važnih tema pokazalo da Andrej Plenković prilikom glasanja u Saboru može računati na većinu od 78 glasova, danas se prilikom izglasavanja rebalansa proračuna za 2017. pojavio još jedan glas.

Ta je podrška iznenađujuće stigla iz oporbenih redova i to od IDS-ovog Tulija Demetlike. 'Zašto bismo bili protiv samo da budemo protiv? Činjenica je da je svima bitno da se stabiliziraju financije u državi. Smanjio se deficit i to je pozitivno i dobro za građane. Prihvatit ćemo sve što ide u korist građana', rekao je Demetlika za tportal.

Iako njegovih stranačkih kolega Giovannija Sponze i Borisa Miletića danas nije bilo na glasanju, Demetlika nam kaže da je podrška rebalansu stav cijelog IDS-a.

Već sljedeći tjedan na raspravu će stići i proračun za 2018. Upitali smo Demetliku hoće li IDS dati podršku proračunu. 'To će ovisiti o raspravi, ali i o prihvaćanju naših amandmana koje pripremamo', kazao nam je Demetlika.

Prilikom današnjeg glasovanja o rebalansu nisu prihvaćeni amandmani oporbe. Odbijeni su oni HSS-a i mostovca Mire Bulja da se iznos naknade za elementarne štete poveća na 200, odnosno 300 milijuna kuna.

Rebalansom se 1,1 milijarda kuna usmjerava Ministarstvu zdravstva, od čega 870 milijuna za podmirenje dospjelih dugova državnih i županijskih bolnica, Ministarstvu znanosti ide 174 milijuna kuna za zaposlene, uslijed više osnovice za plaće u javnim službama.

  • +18
Sabor raspravlja o prestanku važenja zakona o fondu za oduzetu imovinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo prometa dobit će dodatnih 100 milijuna kuna za županijske uprave za ceste, Ministarstvo rada 90 milijuna zbog prestanaka smanjenja mirovina po posebnim propisima za 10 posto, a Ministarstvo financija 80 milijuna kuna za štete nastale elementarnim nepogodama.

MUP-u se preraspodjeljuje još 45 milijuna kuna za pokriće rashoda izrade plativih iskaznica, Ministarstvu vanjskih poslova 32,2 milijuna za diplomatsko-konzularna predstavništva, a Ministarstvu pravosuđa 24,4 milijuna kuna za troškove odvjetnika, sudskih vještaka i dr.

Ministarstvo financija dobiva još 21,3 milijuna kuna za transfere za 35 jedinica lokalne uprave u brdsko-planinskim područjima, a Ministarstvo državne imovine 13,4 milijuna, među ostalim i za kupnju poslovnog objekta.