UOČI SKUPŠTINE

HDZ je odlučio rušiti Bandića, a evo kako će on to izbjeći

01.12.2016 u 09:45

Bionic
Reading

Hoće li HDZ podržati proračun Grada Zagreba za 2017. kako ga je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pitanje je koje se nameće uoči današnje sjednice Gradske Skupštine. Naime, već neko vrijeme u kuloarima se spominje da je HDZ šest mjeseci prije izbora odlučio okrenuti leđa Bandiću. Plan uključuje nepodržavanje proračuna, koje je danas u prvom čitanju, a odbijanje podrške trebalo bi se dogoditi za dvadesetak dana. Nakon toga ne bi podržali ni odluku o privremenom financiranju Grada pa bi Vlada HDZ-a i Mosta morala imenovati povjerenika

Nekoliko neimenovanih izvora iz HDZ-a potvrdilo je za 24 sata da se proračun neće podržati i da se kreće u rušenje Bandića. Navode da je proračun prenapuhan i da bi podržati ga značilo političko samoubojstvo. Dodali su i da su prije godinu dana podržali proračun jer je usvojio njihove amandmane, ali ih nije izvršio.

Još prije dvadesetak dana u razgovoru za Hinu šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, upitan hoće li odbiti podršku proračunu ako gradonačelnik ne da potporu prijedlogu za izmjenu imena Trga maršala Tita, kazao je kako 'jedno ne bi uvjetovao drugim'. Bandić je tada, podsjetimo, zaobišao Mikulića i nije dao podršku njegovu prijedlogu.

Sada je, navodno, zeleno svjetlo za Bandićevo rušenje dao sam premijer Andrej Plenković.


Za izglasavanje proračuna Bandiću treba podrška 26 od 51 zastupnika: na svojoj strani ima svojih 16 kojima treba pridodati i Milivoja Špiku iz BUZ-a i trojac iz HSU-a, ali bez HDZ-ovih osam ruku teško da može izglasati proračun. Osim ako potporu ne da njegov politički učenik i novi šef SDP-a Davor Bernardić.

Međutim, nema sumnje da se Bandić neće tako lako predati. Kartu na koju planira zaigrati, doznajemo, je novac namijenjen za mjesnu samoupravu.

Naime, proračunom se predviđa povećanje s pet na 15 posto odnosno s 280 na 600 milijuna kuna za 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora. Dobar dio u njima drže HDZ-ovci. No da bi se ovaj naum ostvario potrebno je mijenjati Statut Grada. Ne prihvati li HDZ izmjene Statuta morat će svojim ljudima na terenu objasniti da su odlučili odbiti novac kojim bi direktno mogli raspolagati u svojim četvrtima. A ako pak prihvati morat će prihvatiti i proračun jer su sredstva namjenjena za mjesnu samoupravu dio su njega.

Ostvari li se HDZ-ov naum Zagreb će praktički biti paraliziran do izbora jer će se moći financirati samo nužni troškovi i obavljat ugovoreni radovi. Sve ostalo će biti na čekanju. HDZ bi tako blokirao Grad samo da bi Bandiću izbio glavni adut kojeg uvijek koristi u kampanji, gradski proračun težak 7,3 milijuna kuna.

Bandić je danas tek kratko poručio kako će o svemu vezano za proračun i za njegov odnos s HDZ-om doznati u popodnevnim satima 20. prosinca kada je zakazana slijedeća sjednica Skupštine na kojoj će se odlučivati o izmjenama Stauta i Proračunu za 2017.