sjednica skupštine

Izglasan proračun Grada Zagreba od 8,54 milijarde, potporu dali i Neovisni za Hrvatsku

10.12.2019 u 13:15

Bionic
Reading

Proračun Grada Zagreba, težak 8,54 milijarde kuna, za 2020. godinu usvojen je s 28 glasova ‘za’ i 15 ‘protiv’ u Skupštini Grada Zagreba. I dok je za poziciju on razvojan, za opoziciju, kako je ustvrdio Vladimir Ferdelji, 'proračun pokazuje da ćemo manje ulagati, a više se zadužiti'

Potporu proračunu Milana Bandića, osim njegovih zastupnika, dali su partneri iz HDZ-a, tzv. žeton zastupnici koje je kupio prošle godine, ali i Bruna Esih i Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku, koji su prošle godine izašli iz koalicije s Bandićem, zbog čega je gradonačelnik bio prisiljen na traženje 'žetona'.

Na proračun su dostavljena 44 amandmana, od kojih je 13 prihvaćeno, tri oporbena Neovisnih za Hrvatsku, za koje je bivši stranački kolega Zlatko Hasanbegović ustvrdio da su novi žetončići gradonačelnika Milana Bandića, a 31 je odbijen. Prihvaćenih 13 amandmana iznosi ukupno 115 milijuna kuna.

'Grad će osigurati više od 700 milijuna kuna za financiranje gradskih četvrti, ulaganja u predškolski odgoj će premašiti milijardu kuna, za osnovno i srednje školstvo planira se 180 milijuna kuna te oko 430 milijuna kuna za demografske mjere novčane pomoći roditeljima, odgojiteljima i novorođenčadi', kazao je Bandić.

Za kulturu je predviđeno 450 milijuna kuna, za sport 417 milijuna kuna. Osiguravaju se sredstva za kapitalna ulaganja, objekte društvene djelatnosti, kulture, školstva, socijale, zdravstva, sporta i zaštite spomenika kulture u iznosu od gotovo 400 milijuna kuna te za gradnju i održavanje cesta i promet u iznosu od 420 milijuna kuna.

Gradonačelnik je naveo i da će se nastaviti energetska obnova zgrada u visini od 160 milijuna kuna.

'Predstoji nam još jedna izazovna godina u kojoj će biti potrebno uložiti više napora, rada i odgovornosti, više međusobne tolerancije i suradnje kako bismo provodili utvrđene politike kroz realizaciju programa, projekata i aktivnosti planiranih u proračunu', kazao je Bandić.

Vladimir Ferdelji naveo je da su prihodi od poreza veći za 413 milijuna kuna, što je oko sedam posto, u odnosu na ovu godinu, ali kako je ustvrdio, riječ je o napuhanim brojkama.

'To je ustaljena praksa da se prihodi napumpaju pa imate više mjesta za rashode', kazao je Ferdelji.

Naveo je i da se rashodi za usluge povećavaju za 137 milijuna kuna, a smatra da je tu riječ o sakrivenom zaduživanju. 'Dakle onaj stari sistem - prebacujemo pravo građenja na Holding, onda se on zaduži, a mi dugoročnim najmom vraćamo iz Grada. Tako nam rastu usluge koje Grad plaća, a ustvari je to prikriveno zaduživanje', naglašava Ferdelji.

Istaknuo je i da se smanjuju rashodi od ulaganja u građevinske objekte za 263 milijuna, kao i dodatna ulaganja u građevinske objekte - za 50 milijuna kuna.

'Direktno iz sredstava proračuna nećemo puno graditi, gradit ćemo znatno manje nego prošle godine. Imamo proračun u koji ćemo manje ulagati, više se zadužiti, dobiti nešto više od poreza, ali u svakom slučaju proračun pokazuje da je Zagreb prezadužen na tajan način, da je problem s financiranjem svega što smo usvojili i da neće biti lako izgurati ovu financijsku godinu', ustvrdio je Ferdelji.

Davor Filipović u ime Kluba zastupnika HDZ-a tijekom cijelog dana hvalio je rad Vlade i sve što je učinila po pitanju porezne politike, a slično je ponovio u raspravi o proračunu. Naime porezni prihodi su u 2020. planirani u iznosu većem od 5,2 milijarde kuna i sedam posto su viši u odnosu na 2019., a prema njegovim riječima, to je posljedica kontinuiranog gospodarskog rasta u zemlji, rasta broja zaposlenih i plaća, 'za što je zaslužna Vlada RH'.

Smatra da bi dodatni iskorak u proračunu trebali biti prihodi od iznajmljivanja.

'Zagreb ima više od 5000 stanova, a za iduću godinu planirano je uprihoditi 35 milijuna kuna. Kada pogledate koliko je to mjesečno, ispada 583 kune u prosjeku po stanu, prema tome je to nešto što mora biti bolje', smatra Filipović.

Tomislav Jonjić (klub Neovisni za Hrvatsku) kazao je da oni neće poduprijeti proračun jer smatraju da se Gradom ne upravlja dobro i smatraju da amandmani služe za očuvanje 'sinekurica'.