sjednica skupštine

Tomašević o zagrebačkom proračunu: Više za Arenu nego za zdravstvene objekte

09.12.2019 u 18:06

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević u ponedjeljak je neprihvatljivim ocijenio da predloženi gradski proračun za 2020. više novca predviđa za Arenu Zagreb nego za gradnju svih zdravstvenih objekata

"S jedne strane imamo povećanja za sulude megaprojekte poput Arene Zagreb, koja je povećana sa 60 na 64 milijuna kuna godišnje. Više će se godišnje izdvajati za Arenu nego za gradnju svih zdravstvenih objekata - domova zdravlja, bolnica u cijelom gradu, što je apsolutno neprihvatljvo", izjavio je Tomašević u stanci sjednice Skupštine, na čijem je dnevnom redu gradski proračun za 2020.

Sve to, ističe, znači da se stalno smanjuju iznosi za objekte društvenih djelatnosti koji izravno dižu kvalitetu života, a povećavaju iznosi za "neke sulude projekte kao što je Arena Zagreb".

Vezano za prijedlog odluke o poskupljenju odvoza otpada, koji je također na dnevnom redu sjednice, Tomašević je skandaloznim ocijenio da se Gradska uprava tu odluku s državnom uredbom usklađuje u zadnji čas, s obzirom da je zakonski rok za javnu raspravu od 30 dana istekao u ponoć. Zanima ga kako je moguće da se 400 pristiglih primjedbi i komentara na tu odluku obradilo preko noći.

Smisao javnih rasprava je besmislen

"Smisao javnih rasprava je zapravo besmislen, ide se na ono što se odlučilo, zadovoljava se zakonska forma i vjerujem nažalost da će proći ova katastrofalna odluka o otpadu zbog koje će ne samo poskupjeti cijene otpada svima u Zagrebu, nego će zapravo Zagreb odustati od odvajanja otpada u gradu", upozorio je Tomašević.

Ocijenio je da je ta odluka, kojom se namjerava poskupjeti odvoz otpada, potpuno nepravedna prema svima onima koji odvajaju otpad jer zapravo financijski neće biti stimulirani na odvajanje. "To znači da onda niti Zagreb, a niti Hrvatska neće stići one ciljeve koje je EU zadala", poručio je.

  • +10
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine 9.12. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

 Za kućice na Adventu ugostiteljima se naplaćuje deset puta više

 Gradonačelnika je prozvao da je popust za organiziranje Adventa dao posrednicima koji kućice ugostiteljima naplaćuju deset puta više, što smatra argancijom u raspolaganju s javnim resursima.

 "U konačnici to plaćaju svi koji kupuju na tim kućicama kuhano vino, kobasice, fritule jer je u cijeni tih proizvoda uračunat zapravo reket koji ugostitelji moraju platiti tim posrednicima, koji onda dobivaju ekskluzivno pravo da postavljaju kućice na tim javnim površinama", rekao je Tomašević.