lider sda

Izetbegović: Svi ključni političari žele da se kriza u BiH što prije riješi

25.11.2021 u 12:34

Bionic
Reading

Svi ključni politički lideri u BiH žele da se sadašnja kriza u toj zemlji razriješi i spremni su razgovarati kako to učiniti, kazao je u četvrtak predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović

U srijedu navečer Izetbegović, lider HDZ BiH Dragan Čović i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik razgovarali su u Sarajevu iza zatvorenih vrata o stanju u zemlji s europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Čović i Dodik sadržaj tog susreta nisu komentirali, a Izetbegović je novinarima u Sarajevu dan poslije kazao kako je važno već to što su u sadašnjem napetom ozračju sjeli zajedno i razgovarali ne bi li približili stajališta.

"Sva trojica želimo da se situacija razriješi, da se kriza prevlada i da se ide naprijed", kazao je Izetbegović dodajući kako je znakovito i to što nije bilo "uobičajene drskosti jednog od trojice" čime je očevidno aludirao na Dodika.

Potvrdio je kako se trenutačno traga za rješenjem problema nastalog nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina kao i da se i dalje pokušava postići dogovor o izmjenama izbornog zakona BiH.

U prvom slučaju, kako je objasnio čelnik SDA, razmatra se mogućnost dopuna Inzkovog zakona kroz parlament BiH kao ustupak srpskoj strani, a u drugom se i dalje traga za modelom koji bi pomirio zahtjeve HDZ BiH za osiguranjem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti te SDA za izmjene uloge i ovlasti domova naroda na državnoj i entitetskoj razini.

Posebni američki izaslanik za reformu izbornog sustava u BiH Matthew Palmer idući tjedan trebao bi ponovno doputovati u Sarajevo kako bi posredovao u nastavku međustranačkih pregovora. Zajedno s Palmerom trebala bi doputovati i Angelina Eichhors, ravnateljica europskog odjela pri službi za vanjske poslove EU.

Oni su posljednji put bili u zajedničkoj posredničkoj misiji u Sarajevu potkraj listopada kada su razmatrani različiti modeli izmjena izbornog zakona koji bi pomirili stajališta SDA i HDZ BiH no konkretnog napretka tada nije bilo.

Čelnici vladajućih stranaka od tada nisu iznosili nikakve potankosti o sadržaju prijedloga koji su na stolu, a sam Palmer je pojasnio kako im je sugerirano da to i ne čine da bi se pregovori mogli neometano nastaviti bez pritiska javnosti.

Idući opći izbori u BiH planirani su za listopad 2022. godine, a predsjednik HDZ BiH Čović naznačio je da bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izborni zakon, odnosno ako se Hrvatima ne zajamči da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta.

Šef delegacije EU u BiH Johann Sattler ranije je kazao da bojkot nije prihvatljiva opcija.