NOVI-STARI ŠEF

Izetbegović ponovo zabran za predsjednika SDA. Bio je jedini kandidat

14.10.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Bakir Izetbegović ponovo je u u subotu izabran za predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je kao jedini kandidat dobio gotovo jednoglasnu potporu sudionika izbornog stranačkog kongresa u Sarajevu

Izetbegović najveću bošnjačku stranku u BiH, koja je trenutačno u oporbi, vodi od 2015. godine. Sad je dobio još četiri godine mandata na toj dužnosti. Tijekom priprema za izborni kongres bio je suočen s oštrim kritikama zbog načina vođenja stranke i izbornog poraza.

Međutim, Izetbegović je učinio sve kako bi ostao na čelu SDA, a njegovi su ljudi eliminirali kandidaturu Šemsudina Mehmedovića koji slovi za jednog od najoštrijih kritičara sadašnjeg stanja u stranci.

Nakon što mu je kadrovska komisija odbila kandidaturu, Mehmedović je članstvu SDA poručio kako im 'želi sreću s doživotnim predsjednikom' i naslutio da bi se mogao odlučiti za osnivanje nove političke stranke.

Izetbegović je u subotu novinarima kazao da je Mehmedović zapravo imao minornu potporu za kandidaturu i da ga nije ni mogao ugroziti. 'SDA nastavlja svojim putem. Mislim da bi mu bilo bolje da nije napravio ono što jest. Optužio je SDA da su njene politike na tragu podjele Bosne i Hercegovine. To su teške riječi', kazao je Izetbegović.

Dodao je da najvećim izazovom u naredne četiri godine na čelu SDA smatra tranziciju, odnosno prepuštanje stranke mladima jer je, kako je kazao, došlo vrijeme da se ratna generacija, u koju je svrstao i sebe, povuče iz aktivne politike. Najavio je kako će uz to SDA raditi na jačanju države i na tome da se zaustave retrogradne politike kakve zagovara čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

Komentirao je i sukobe na Bliskom istoku kazavši kako nitko ne može opravdati ono što je napravio Hamas, ali je dodao kako i to treba promatrati u okviru onoga čemu su Palestinci desetljećima izloženi. 'Mislim da Izrael... ovako vidi konačno rješenje palestinskog pitanja', kazao je Izetbegović dodajući kako se boji da bi ovo mogao biti "kraj Palestine".

Sudinicima kongresa SDA osobnu je poruku poslao turski predsjendik Recep Tayyip Erdogan. 'Želim da znate da će se Turska uvijek suprotstavljati svakoj nepravdi i bezakonju koje bude počinjeno prema našoj braći Bošnjacima', napisao je Erdogan.