aktualni međustranački pregovori

Izetbegović kaže da SDA mora biti u vlasti radi miješanja Hrvatske i Srbije u unutarnje stvari BiH

27.12.2018 u 13:15

Bionic
Reading

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u četvrtak je rekao kako se Hrvatska i Srbija miješaju u unutarnje stvari BiH, smatrajući da zbog prijetnji državi iz susjedstva SDA mora sudjelovati u vlasti na svim razinama

'U vrijeme hegemoniziranja Srbije i Hrvatske i miješanja u unutarnje poslove BiH sebično je i neodgovorno izbaciti (iz vlasti) pobjednike iz bošnjačkog korpusa', izjavio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Aludirao je time na aktualne međustranačke pregovore koji teoretski ostavljaju mogućnost da se vlast u državi i u Federaciji BiH uspostavi bez SDA, ako bi na to pistao blok lijevih stranaka okupljen oko SDP-a BiH.

Kao primjer miješanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH naveo je deklaraciju Sabora o položaju Hrvata u BiH, gradnju Pelješkog mosta, status nepokretne imovine bosanskohercegovačkih tvrtki i institucija u Hrvatskoj, korištenje vodnih resursa u pograničnim područjima, dok je Srbiji posebice predbacio uporno nijekanje genocida u Srebrenici.

'Sve je to dio spornih pitanja koje smo bezuspješno pokušavali riješiti u protekle 23 godine pa tako i u 2018.', istaknuo je Izetbegović.

Čelnik najjače bošnjačke stranke smatra da SDA ima pravo i legitmitet biti dio vladajuće koalicije u BiH i najavljuje da će inzistirati da se nova izvršna vlast uspostavi istodobno i na državnoj i na razini Federacije BiH.

U strankama koje su izvjesni koalicijski partneri SDA, HDZ-u BiH i u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pak žele da se novo Vijeće ministara BiH formira što prije, bez čekanja na dogovor o drugim razinama vlasti.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović posebno ustraje na tome da nova vlada Federacije BiH sačeka dogovor o izmjenama izbornog zakona.

Izetbegović je potvrdio kako će SDA tražiti jamstva da Dodikov kandidat za novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija neće blokirati procese koji vode ka integraciji BiH u NATO.

'Vidjet ćemo hoćemo li zategnuti taj konopac', kazao je Izetbegović ističući kako ni Dodik nema puno izbora jer mora 'trgovati' ukoliko želi progurati projekte na kojima inzistira njegov SNSD.