RASPRAVA U OTVORENOM

Politički tsunami: 'Emocija bijesa popularna je diljem svijeta, dobivate novu priču'

21.03.2024 u 23:31

Bionic
Reading

Ususret parlamentarnim izborima koji su za manje od mjesec dana slažu se izborne liste i strategije. Zašto u predizbornoj kampanji ne čujemo puno o stranačkim programima? Jesu li obećanja ostvariva nakon izbora i jesu li uvrede pojele sadržaj - tema je emisije Otvoreno

SDP je danas predstavio svoju koaliciju pod nazivom 'Rijeke pravde'. Govoreći o hipotetskoj situaciji i bi li Most podržao kandidata SDP-a za premijera Nino Raspuduć je rekao da se slaže s predsjednikom Republike da je situacija krajnje ozbiljna, da su institucije okupirane i da je potrebno nešto učiniti za spas situacije.

'Ali zanimljivo je da predsjednik nije rekao da poduzima taj drastični korak i da ulazi u utrku za parlamentarne izbore na neovisnoj listi pa da poziva sve čestite ljude i lijevo i desno da se okupe u borbi protiv korupcije, nego kaže da ide na listu SDP-a na prvu poziciju I. izbornoj jedinici', kaže Raspudić u Otvorenom.

'Kandidat SDP-a nije naš kandidat, mi imamo svog kandidata, program SDP-a nije naš program i mi ne možemo podržati kandidata SDP-a', naveo je.

Na pitanje gori li HDZ-u tlo pod nogama jer je prije 10-ak dana imao čistu situaciju, a sada su se neke stvari ipak promijenile Josip Borić (HDZ) rekao je da iako kolega Raspudić kaže da oni (Most) neće podržati kandidata SDP-a za premijera, on misli da hoće, no također misli da neće biti prilike za to. 'Nismo se pomakli ni milimetra s obzirom na neka nova događanja u smislu naše zacrtane kampanje', dodao je.

'U međuvremenu, dogovorili smo naše koalicijske partnere s kojima ćemo izaći točkasto u nekim izbornim jedinicama (HSLS, HDS i nezavisna zastupnica Marijani Petir). Mislim da su više manje naše pozicije poznate', rekao je Borić.

Čak 29 mjesta na listama SDP je prepustio koalicijskim partnerima, od toga desetak ulaznih, je li bilo svađa u vrhu stranke zbog tako široke ruke? 'Ne mogu reći da je bilo svađa, rasprava i diskusija bila je vrlo otvorena. To je interni sastanak stranačkog vodstva, tj. predsjedništva SDP-a. Bitno je da nakon sjednice predsjedništva SDP-a koja je održana jučer imamo koaliciju od šest političkih stranaka, to je ključno', rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

'Što se tiče mjesta na listama i broja ukupnih mandata, vjerujem da će naša zajednička lista koalicije Rijeke pravde biti pobjednička lista i onda neće biti problem ni za SDP ni za ostalih pet članova ili članica koalicije o broju raspodjele mandata. Ne vidim tu nikakav problem, odluka je usvojena, zajedno krećemo u bloku od šest političkih stranaka. Svaka stranka ravnopravno participira na izbornim listama i to je jedna, reći ću, dobitna kombinacija u trenutku kada slažete koaliciju centra i lijevog centra, zapravo nazvat ću je koalicijom lijevog centra', naveo je Hajdaš Dončić.

Potvrdio je da će se liste definirati u ponedjeljak na Glavnom odboru SDP-a te da je nositelj liste za I. izbornu jedinicu Arsen Bauk.

Na pitanje tko je profitirao s Rijekama pravde, SDP ili male stranke oko njega, komunikologinja i politologinja Smiljana Leinert Novosel odgovorila je:

'Konkretan odgovor još ne znamo, premda ima dokaza da profitira jedna i druga strana, ali stavimo to u malo širi kontekst. Nedavna istraživanja pokazala su da svugdje u svijetu, pogotovo u Europi, pada razina političke kulture i sve ovo što se zbiva posljednjih mjeseci, a posebice posljednjih dana možemo svesti pod taj nalaz.'

'Želi se postići da u relativno učmalu izmjenu stranaka koje dolaze na vlast 'uleti' neka nova stranka, koja želi pokupiti sve druge sa sobom, stvoriti koaliciju, ponuditi nešto novo i raditi na nevjerojatan način, poput tsunamija ulijetanjem u javnu sferu i na tom tragu iznenađenja, posebice negativne emocije bijesa koja je postala popularna diljem svijeta i koju koriste političari koji hoće privući što veći broj sljedbenika, nešto što Donald Trump radi u Americi. Na valovima takve komunikacije dobivate novu priču za koju mi zapravo ne znamo kakva je', navela je.

'Iza šifre 'Rijeke pravde' može stajati svašta. Mi pretpostavljamo da je riječ o tome da se želi provesti borba protiv korupcije, međutim ostavlja se svima da na neki način sami zaključe koji je sadržaj', kaže Leinert Novosel.