neradna srijeda

Izborni dan: Evo tko će raditi i što će građanima biti dostupno

12.04.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Parlamentarni izbori održat će se za pet dana, ovaj put prema predsjednikovoj odluci srijedom. Tko će sve raditi i što će građanima biti dostupno?

Izborni dan ipak neće biti neradan za sve - neka zanimanja ne znaju za luksuz blagdana i praznika. Uvijek na raspolaganju građanima - policija, vatrogasci i naravno liječnici. U zagrebačkoj Klinici za tumore i KBC-u Sestre milosrdnice radit će više odjela.

'Radit će onkologija i radit će na ovoj lokaciji, radit će i naša kardiologija i radiologija, što je jako bitno zbog ljudi koji su naručeni na magnetnu rezonancu i CT ili neke druge pretrage. Svi drugi koji su bili naručeni su ili već dobili obavijest ili će tek dobiti ali će biti prenaručeni u roku tjedan dana, radit će i dio kirurškog programa, manji dio, ali to je onaj koji je povezan s onkologijom', naglasio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić za HRT.

Smanjenim kapacitetom radit će i druge veće bolnice, koje su neke preglede dogovorene za taj dan odgodile. Slična praksa i u domovima zdravlja gdje će dežurati samo neke ambulante, obiteljske medicine, pedijatrijske i stomatološke. U Zagrebu će to biti na dvije lokacije.

'Radit će u dvije smjene od 8 do 14 sati i od 14 do 20 sati. Isto tako će raditi i pedijatrija hitna, znači oni će raditi također u dvije smjene', poručio je zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Centar Zagreb Dragan Makar.

'Moći će osim toga dobiti i na hitnu dentalnu, u noći s 16. na 17. radi naša hitna dentalna služba do šest sati ujutro', dodao je Makar.

Slično je i s ljekarnama, koje će biti otvorene na nekoliko lokacija. U banke pak nikako nećete moći jer ne rade, ali plaćanja će se redovito izvršavati.

'Plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama izvršavat će u skladu s općim uvjetima. Neradni dan neće imati nikakvog utjecaja na izvršenje plaćanja između računa koji se vode u istoj banci', priopćili su iz Udruge hrvatskih banaka.

>>> Interaktivnu kartu izbornih jedinica pogledajte u nastavku. Klikom na svaku jedinicu otvara s prozor s čelnicima lista najvećih stranaka.

Na svojim će radnim mjestima zato biti vozači. Gradski prijevoz prometovat će blagdanskim rasporedom diljem zemlje, a tako će biti i na kolodvorima.

'Oni građani koji na dan izbora odluče putovati izvan ili unutar Hrvatske to će moći. Ipak vozni red bit će prilagođen to jest prometovat će se kao da je blagdan. Tako da ako krećete na put, prije nego što krenete na internetskim stranicama ili telefonski provjerite kada vam polazi autobus', rekla je HRT-ova novinarka Lucija Judnić.

Poštanski sandučići tog dana ostat će prazni. No, primjerice poslovnice pošte u Branimirovoj ulici u Zagrebu i na graničnom prijelazu Bajakovo - bit će otvorene. Paketi koje ste naručili sortirat će se i isporučiti, ali ne na izborni dan.

'Korisnici će moći obaviti sve usluge kao i inače, a uz navedene urede radit će i naša sortirnica pošto paketi i dalje dolaze, imamo najave većeg broja paketa iz inozemstva, tako da će kolege te pakete zaprimiti za dostavu sljedeći dan', poručio je Nikola Baras iz Hrvatske Pošte.

'Neće paketi kasniti, već smo sve uzeli u obzir i već smo se pripremili', rekao je Baras. Za mnoge taj će dan ipak biti neradan, pa će ga - ne sumnjamo - iskoristiti iza kavu, možda ručak ili druženje na otvorenom. S roditeljima koji ne rade bit će i učenici osnovnih i srednjih škola kao i naši najmlađi sugrađani čije će se odgojno-obrazovne ustanove pretvoriti u izborna mjesta.