DONALD TUSK

Izbori u Poljskoj: 'Demokracija je pobijedila, PiS će otići s vlasti'

16.10.2023 u 06:33

Bionic
Reading

Poljski predsjednik Andrzej Duda najvjerojatnije će prvo dati priliku za formiranje vlade nakon izbora stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je u nedjelju njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka

Upitana na privatnoj televiziji hoće li PiS dobiti zadatak sastaviti vladu, Malgorzata Paprocka je kazala: 'Tako to danas izgleda, gledajući članke ustava, gledajući tradiciju'.

Prema izlaznim anketama, proeuropski oporbeni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju, i ako to potvrde i službeni rezultati, vladajuća nacionalistička stranka PiS neće dobiti treći mandat.

Tri oporbene stranke centra, Građanska koaliciju (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta u parlamentu od 460, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

'Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)', rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski. Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je da je PiS 'pobjednik izbora', na društvenoj mreži. 

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je u nedjelju navečer da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti. 'Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti', rekao je Tusk.