ZABRANA KORIŠTENJA STRANAČKIH PROSTORIJA

Izbori u HDZ-u - Kosor u središnjici, protukandidati po hotelima?

02.02.2012 u 17:01

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko sutra će u 11 sati u zagrebačkom hotelu Panorama i službeno objaviti svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a. U skladu je to s jučerašnjom odlukom Nacionalnog vijeća da kandidati stranačke prostorije za promociju mogu koristiti tek od 5. svibnja. Naravno, to pravilo se neće baš uvijek moći primijeniti na Jadranku Kosor, koja će kao aktualna predsjednica ipak moći sazivati novinare u središnjicu stranke

Karamarko nije prvi koji je za svoj službeni izlazak u javnost kao kandidat za šefa HDZ-a odabrao hotel. Prije njega to je učinio i HDZ-ov Milan Kujundžić, koji je kandidaturu pred novinarima prije neki tjedan objavio u zagrebačkom hotelu Westin. Još jedan službeni kandidat za šefa stranke Drago Prgomet kandidaturu je najavio u Novinarskom domu, a aktualna predsjednica stranke Jadranka Kosor i njezin zamjenik Darko Milinović za objavu su iskoristili medije.

Mediji i nestranačke prostorije ujedno su i jedina mjesta gdje će se do 5. svibnja kandidati moći obraćati javnosti i članstvu HDZ-a. Naime, sukladno odluci HDZ-ova Nacionalnog vijeća, kandidature će se morati dostaviti do 5. svibnja i tek od tada će kandidati za promociju moći koristiti stranačke prostorije.

Na ranije otvaranje vrata za promociju kandidata, pa i Tomislava Karamarka, bio je spreman šef zagrebačkog HDZ-a Gordan Jandroković, no toj ideji se navodno na sjednici Predsjedništva zagrebačkog ogranka i Gradskog odbora usprotivila Đurđica Sumrak koja je poručila da si protukandidati 'za to unajme prostorije u hotelu'.

Njezine 'proročanske' riječi kasnije su potvrđene odlukom Nacionalnog vijeća, a Karamarko koji je već računao na prostorije zagrebačkog HDZ-a u Gundulićevoj ulici, službeno predstavljanje kandidature morao je prebaciti u hotel Panoramu.

Iako je na odluku Nacionalnog vijeća na samoj sjednici bilo prigovora, dan kasnije nitko od predsjedničkih kandidata nije htio previše to kritizirati. Drago Prgomet kratko je poručio da će poštovati odluku stranke, a slično je danas i Bilju reagirao i Domagoj Milošević. 'Poštivat ću odluku stranke. Osobno smatram kako stranačke prostorije trebaju biti otvorene za sve članove i sve aktivnosti. No vjerujem da će, unatoč ovakvim okolnostima, biti dovoljno prostorija za susretanje s članovima, simpatizerima i dužnosnicima HDZ-a iz cijele Hrvatske', kazao je Milošević

Dok će protukandidati očito dodatno trošiti novac za iznajmljivanje prostorija po hotelima, u nešto drukčijoj situaciji bit će šefica stranke Jadranka Kosor. I za nju, kao kandidatkinju, vrijedi odluka Nacionalnog vijeća, no u takozvanu 'sivu zonu' stavlja je činjenica da je aktualna predsjednica stranke koja će biti primorana zbog funkcije držati press konferencije u središnjici HDZ-a. Samim time i njezin će se lik više pojavljivati u medijima.