VATROMET U SARAJEVU

Preliminarni rezultati: U Predsjedništvo BiH idu Dodik, Komšić i Džaferović, a Čović govori o 'neviđenoj krizi'

07.10.2018 u 20:51

Bionic
Reading

Prema prvim službenim rezultatima izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, nakon obrađenih 43,42 posto glasačkih mjesta, pobijedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, potvrdio je netom iza ponoći predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić. Rezultati općih izbora se još zbrajaju, a podaci na internetskoj stranici SIP-a trebali bi biti osvježeni do 9 sati u ponedjeljak, najavio je Petrić, dodajući da je na birališta u BiH u nedjelju izašlo 53,36 posto birača

00:04 Predsjednik SIP-a Branko Petrić izvijestio je da je iz redova bošnjačkog naroda pobijedio Šefik Džaferović (SDA) sa 38 posto glasova, drugi je Denis Bećirović (SDP BiH) sa 33 posto, a potom Fahrudin Radončić (SBB) sa oko 12 posto osvojenih glasova.

Iz redova hrvatskog naroda, pobijedio je Željko Komšić (DF) sa 49 posto, drugi je Dragan Čović (HDZ BiH) sa 38 posto, a treća je Diana Zelenika (HDZ 1990.) sa oko 6 posto glasova.

Prema dosad pristiglim rezultatima iz Republike Srpske, Milorad Dodik (SNSD) dobio je 55 posto glasova, Mladen Ivanić (Savez za pobjedu) 41 posto, a Gojko Kličković (Prva SDS) je treći sa zanemarivih oko 1 posto.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

23:58 Mladen Ivanić poručio je da će tražiti novo prebrojavanje glasova jer ima dosta nelogičnosti u nekim mjestima.

'Znam da sam u Banja Luci tu negdje, to je mrtva trka, vjerojatno sam u gradskim sredinama pobijedio ja, a u seoskim gospodin Dodik. Rano je za bilo kakvo proglašavanje rezultata, provjerit ćemo s našim promatračima', rekao je Ivanić.

Analitičari o prvim službenim rezultatima izbora u BiH Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

23:33 Milorad Dodik proglasio je izbornu pobjedu.

'Dobio sam 56 posto glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH, a Ivanić 44 posto. To je nedostižno, očekujem 80.000 glasova razlike. Proglašavam pobjedu. Izvojevali smo pobjedu u mnogim općinama, zahvaljujem svima koji su glasali za nas, kao i koalicijskim partnerima. Narod je pokazao svoju volju, Ivanić je kažnjen za svoju poslušničku politiku prema Zapadu i njihovim ambasadama', rekao je Dodik.

  • +3
Sva lica Milorada Dodika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najavio je da će njegova deviza biti 'Republika Srpska prije svega'; odbacivat će sve ono što je nametnuto i staviti dogovoreno ponovno na stol.

23:20 Željko Komšić izjavio je da služi svim građanima BiH i da svima stoji na raspolaganju, bez obzira kako su glasali. Uputio je i poruku Hrvatima.

'Želim da znate da je naš ustavni sistem takav da je omogućo da se ponovno tu nalazim, nemate razloga za strah i brigu, ja sam vaš predsjednik bez obzira glasali za mene ili ne... Trudit ću se, znam kakav teret preuzimam, da ne napravim ni jednu grešku i da opravdam vaše povjerenje', rekao je Komšić, predstavljajući se kao 'član predsjedništva BiH'.

Obraćanje Željka Komšića Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Koliko je puta bio u Hercegovini i Mostaru u prethodnom mandatu i kad će opet u Mostar, pitao je HRT. Komšić je odgovorio da je bio bezbroj puta u Mostaru i to pitanje ocijenio zločestim. Najavio je da će putovati po svojoj zemlji kao što putuje i sada.

23:15 Članica Predsjedništva HDZ BiH Jelka Miličević kazala je u Mostaru kako se u toj stranci i dalje nadaju Čovićevoj pobjedi. 'Dragan Čović je 2014. godine imao 128 tisuća glasova, sada su procjene da će to biti 150 tisuća', kazala je Miličević.

Ocijenila je kako Komšićeva pobjeda ne bi donijela 'ništa dobro ni BiH niti Federaciji BiH'. 'Sve što se zbiva vrlo je neizvjesno i mi zbog toga nismo sretni, no i ja dalje vjerujem da je Čović hrvatski član Predsjedništva BiH', kazala je Miličević.

23:12 Šefik Džaferović, kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, zahvalio je biračima koji su 'iskazali svoj demokratski kapacitet' i onima koji su glasali za SDA i njega osobno. 'Prema dosadašnjim rezultatima, u vodstvu sam i pobijedio sam', kazao je Džaferović.

Obraćanje Bakira Izetbegovića prekinuo je zaglušujući vatromet na ulicama Sarajeva. Upitan što ako Čović bude opstruirao rezultate izbora, Izetbegović je rekao da se u BiH radi po zakonima i po Ustavu, 'bez obzira što o tome mislio Dragan Čović'.

  • +3
Bakir Izetbegović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

23:06 Dragan Čović zahvalio je hrvatskom glasačkom tijelu i svima koji su podržali HDZ BiH na ovim izborima, uz odaziv koji je 'iznad svih očekivanja'.

'Nadam se ukupnoj cifri od 155.000 glasova. Ako znamo koliko je naše biračko tijelo, želim se zahvaliti svima i preuzeti obavezu. Zajedništvo je rezultiralo fantastičnim rezultatom. Hrvatski narod poslao je jasnu poruku da jeste konstitutivan narod i da razmišlja europski. Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su se opredijelili drugačije. Mislio sam da to neće uraditi. Mi ćemo u hrvatskom glasačkom tijelu imati 80 posto. Ne mogu Bošnjaci Hrvatima birati legitimne predstavnike, to je put nazadovanja, to nije europski put... Ovakvi rezultati mogu izazvati neviđenu krizu u BiH. Svjesni smo te odgovornosti', rekao je Čović obraćajući se javnosti oko 23 sata.

Obraćanje Dragana Čovića Izvor: Društvene mreže / Autor: Al Jazeera Balkans

22:52 Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je da bi pobjeda Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda dodatno destabilizirala državu i skrenula je s puta EU i NATO integracija.

'To bi nas okrenulo političkim sukobima. Ako neko ne poštuje volju jednog naroda to ukazuje da jedan dio tih ljudi mrzi drugi narod. Ono što me raduje je da smo kroz kampanju i rezultate glasova uspjeli da Dragan Čović ima 80 posto podrške hrvatskog naroda u BiH. To raduje, bez obzira na to koliko bilo mržnje s druge strane', kazao je Čavara.

On je istakao da izborna trka nije bila trka Čovića i Komšića, već trka za BiH ili protiv BiH. 'Čović je pokazao da poštuje BiH i narod. On je najviše za BiH. Komšić ima ulogu destruktivca države i radi na rasturanju ovakvog uređenja', izjavio je Čavara.

22:35 Gotovo polovica glasova birača iz Federacije BiH prebrojana je nešto prije 22 sata, a ti rezultati govore kako je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić dobio potporu 113 tisuća birača, dok je njegov glavni rival predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dobio oko 33 tisuće. Podatak je to koji je novinarima postao dostupan temeljem aplikacije za obradu podataka postavljene u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu, javlja Hina. Iz nje proistječe kako je među onima koji su na glasačkim listićima odlučili birati hrvatskog kandidata za Komšića glasovalo njih 70 posto dok je svoj glas Čoviću dalo 21 posto.

Riječ je o podacima koji se temelje na 488 tisuća od ukupno 900 tisuća birača koliko ih je na izborima glasovalo na području Federacije BiH za hrvatskog ili bošnjačkog člana predsjedništva. Ti podaci ne uključuju glasove iz nekih od županija s apsolutnom hrvatskom većinom.

Dužnosnik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je komentirajući ove pokazatelje u Mostaru kazao kako je riječ o pokušaju narušavanja ravnoteže u BiH. 'Nadam se da se trend neće nastaviti kroz druga glasačka mjesta koja još nisu prebrojana', kazao je Čavara ističući kako je jasno da Komšić nije kandidat hrvatskog naroda. Dodao je kako su u HDZ-u BiH sigurni da je Čović dobio uvjerljivu potporu većine hrvatskog naroda ali je upozorio kako ipak valja pričekati konačne rezultate.

22:18 Šef stožera Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB) Adis Arapović smatra da je došlo do ozbiljnog korumpiranja izbornog procesa.

'Nekoliko stotina, a možda čak i nekoliko tisuća članova biračkih odbora promijenjeno je na vrlo upitan, odnosno nezakonit način. Događa se najgori mogući scenarij: ishod za člana Predsjedništva odlučuju oni koji broje, a ne oni koji su danas glasali. Naše izlazne ankete nimalo se ne slažu s onim što objavljuju pojedine političke stranke. Duboko sumnjamo u rezultate ovih izbora', upozorio je Arapović, najavljujući mogućnost neprihvaćanja izbornih rezultata.

22:01 Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik uvjerljivo vodi u Banja Luci, pokazuju prvi podaci kojima raspolaže Socijalistička partija, poručio je nositelj liste SP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske Goran Selak, najavljujući da bi socijalisti mogli ostvariti najbolji izborni rezultat do sada.

Inače, na izbornom mjestu u banjalučkoj Osnovnoj školi Ivo Andrić prebrajanje glasova nije još ni počelo zbog nesuglasica u biračkom odboru.

'Članica Odbora iz SDS-a nije dopustila brojanje glasova a i tijekom glasanja je napravila nekoliko manjih incidenata', rekao je za portal Mondo.ba predsjednik biračkog odbora na ovom glasačkom mjestu. U školi je i policija, a čeka se odluka Gradske izborne komisije.

21:49 U HDZ-u BiH oprezni su s iznošenjem projekcija, ali njihovi izvori kažu da je Dragan Čović osvojio 75 posto glasova u većinski hrvatskim područjima BiH, javio je reporter Al Jazeere Balkans iz stožera HDZ-a BiH.

Dragan Čović na izborima u Mostaru Izvor: Društvene mreže / Autor: HDZ BiH

21:36 Kandidat SDA Šefik Džaferović vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a Željko Komšić ima značajnu prednost pred Draganom Čovićem u utrci za hrvatskog člana državnog vrha, podaci su iz izbornog stožera SDA u Sarajevu na temelju 20 posto prebrojnih glasova. Prema tim podacima, Komšić je među biračima koju su odlučili glasovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobio povjerenje njih 65 posto, dok je Čović dobio potporu 25 posto glasača, a kandidatkinja HDZ 1990. Diana Zelenika potporu oko četiri posto birača.

  • +21
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U Federaciji BiH na izbore je izašlo oko 900 tisuća birača, a SDA je ove podatke objavio na temelju prebrojanih oko 150 tisuća tih glasova.

'Treba istaknuti kako među njima nema onih iz Zapadno-hercegovačke županije koji mogu bitno utjecati na tijek izbora no zato su tu glasovi iz županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije', kazao je glavni tajnik SDA Halid Genjac.

  • +7
Željko Komšić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

21:24 Izlaznost do 19 sati bila je 53,26 posto, ali još nisu prebrojani svi glasovi, rekao je Branko Petrić, predsjednik SIP-a, na presici u 21 sat. Dodao je da je glasanje moralo biti produženo samo na nekoliko desetaka biračkih mjesta.

'Ovi su izbori bili iznimno fer i korektni', ustvrdio je Petrić odbacujući sve primjedbe o lošoj organizaciji glasanja.

Najveći odaziv zabilježen je u ruralnim područjima no i u nekim gradovima poput Banje Luke i Doboja odaziv je bio izdan prosjeka odnosno iznosio je 60 posto.

21:11 Glavni tajnik SDA Halid Genjac rekao je da na temelju više od 150.000 obrađenih glasova za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Šefik Džaferović ispred Denisa Bećirovića. Prema tom izvoru, Džaferović je prvi sa 42 posto glasova, Bećirović drugi sa 33 posto, a Fahrudin Radončić treći sa 11 posto osvojenih glasova.

21:07 Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović izjavio je da Denis Bećirović vodi u izbornoj utrci u najmanje tri općine: Lukavcu, Bosanskoj Krupi i Konjicu. Magazinović kaže da ono što dolazi s terena govori kako SDP ima razloga za optimizam i da na ovim izborima očekuju mnogo više glasova nego 2014. godine.

20:58 Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa u Republici Srpskoj kazao je da Mladen Ivanić vodi za oko pet posto u odnosu na Milorada Dodika. 'Ono što je najbitnije je da Ivanić vodi u Banjaluci sa oko 52 posto. Mladen Ivanić vodi i u Modriči, Doboju, Bijeljini, Novom Gradu', kazao je Borenović te dodao da sve govori da će Ivanić ponoviti mandat.

20:53 Na temelju 10 posto prebrojanih glasova na biralištima u Republici Srpskoj, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je 58 posto podrške birača, izjavio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

FAVORITI NA BIRALIŠTIMA: Rađa li se nova BiH? 'Iza ponoći očekujem brzi napredak prema EU'

20:48 Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Sarajlić kazao je da su u toj stranci zadovoljni i da vjeruju da su glasači prepoznali kvalitetne kandidate iz SDA i ciljeve koje su predstavili tokom izborne kampanje.

'imamo uzorak od 3,5 posto u cijeloj BiH. Nadamo se da će ovi trendovi ostati do kraja i da ćemo ostvariti izborne ciljeve', rekao je Sarajlić. U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prema podacima SDA vodi njihov kandidat Šefik Džaferović.

20:40 Potpuno oprečne informacije stižu o trendovima koji nakon prebrojanih do četiri posto glasova govore o potpori koju su u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dobili kandidat HDZ BiH Dragan Čović i Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Aplikacija koju su postavili u izbornom stožeru Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu pokazala je kako u županijama s bošnjačkom većinom vodi Komšić dok su u stožeru HDZ BiH kazali kako trendovi pokazuju da Čović očekivano vodi u županijama s hrvatskom većinom.

20:33 Koalicija 'Pod lupom' zabilježila je do 18 sati 329 kritičnih situacija na izborima u BiH, uključujući kršenja izbornih pravila i incidente na biralištima.

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 329 kritičnih situacija na izborima u BiH

20:23 U središnjici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Banja Luci tvrde kako u natjecanju za srpskog člana Predsjedništva BiH vodi njihov predsjednik Milorad Dodik odnosno kako početni trendovi govore da je on dobio potporu oko 60 posto biračkog tijela.

  • +7
Izbori u BiH Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia