CROBAROMETAR POKAZUJE

Izbori se bliže: HDZ opet pretekao SDP, a i neodlučnih je sve manje

25.08.2015 u 19:40

Bionic
Reading

Arbitraža sa Slovenijom i jedinstvena potpora Vladi u Saboru, vojni mimohod i svečanost u Kninu povodom 20. obljetnice Oluje te dobre turističke vijesti – sve to obilježilo je kolovoz, ali vladajućima nije koristilo, dapače, HDZ je povećao prednost - pokazuje redovito istraživanje Crobarometar koje je od 1. do 15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 punoljetna građana za potrebe Dnevnika Nove TV

Dok HDZ jača, SDP ne raste, naime, HDZ kolovoz završava s 31,8 posto ili skoro dva posto više nego mjesec prije dok SDP uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta, ni pada. Zanimljivo je da je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na devet posto.

Prema Crobarometru, HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2 posto dok SDP u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto.

U međuvremenu, donedavni favoriti padaju i ostali slažu saveze spasa, a u brojkama stanje izgleda ovako: Živi zid pao je na pet posto sa šest posto od mjesec prije. ORaH je pao ispod pet posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, a narodnjaci su na 1,9 posto potpore.

Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića s 1,9 koje s istom potporom od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.

IDS ima 1,5 posto, a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore dok ostale stranke imaju manje od jedan posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

Važno je istaknuti i da je neodlučnih sve manje, naime, trenutačno ih je devet posto dok je još prije četiri mjeseca taj postotak bio 14 posto.

Što se koalicijskih snaga tiče, prvi izbor je Domoljubna koalicija, koja uživa potporu od 34 posto i raste, a vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača.

Kod HDZ-ove koalicije trenutno je raspon glasova od 28,8 kao najmanji postotak koji mogu skupiti dok najviši iznosi 35,8. Vladajuća koalicija u najgorem slučaju može skupiti 24,7 te u najboljem 31,3 posto.

Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na tri posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto. Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade. Ostale stranke zajedno ne prelaze niti jedan posto ili ukupno imaju 4,3 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto.

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste dok 61 posto birača ne podupire vladinu politiku.

Što se tiče ostalih institucija, Predsjednica bi školskom ocjenom dobila 3,28 i raste, dok je Vlada na istoj ocijeni od 2,27, no zanimljivo je da je Saboru potpora porasla na 2,19.