ZAJEDNICA UKRAJINACA

Izbjeglice non-stop pitaju za tečajeve hrvatskog jezika; mnogi ne planiraju tražiti status privremene zaštite

20.03.2022 u 15:23

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je trenutačno više od 8300 izbjeglica iz Ukrajine. HTV-ova reporterka Ruža Ištuk u Zagrebu je o njihovim potrebama razgovarala s Marijom Maleško iz zajednice Ukrajinaca grada Zagreba

'Komuniciram s njima na dnevnoj bazi, još više to rade članovi naše zajednice, simpatizeri i svi koji su uključeni u pomoć izbjeglicama'. Trenutno je, kaže, ljudima koji su stigli iz Ukrajine veliki problem promatrati i prihvatiti to što se događa u njihovoj zemlji. Oni svi sjede pred televizorima, prate vijesti i ni sami još nisu svjesni da neće moći napustiti Hrvatsku za dva, tri tjedna ili za mjesec dana, rekla je za HRT.

Dodala je kako je od mnogih čula da neće ni tražiti status privremene zaštite, jer još malo pa će otići i moraju obnoviti svoje domove.

'Teško je čovjeku koji je proživio to što je proživio, koji je istraumatiziran, objasniti s ljudske strane gledišta kako mora ovdje ostati dulje i pokušati živjeti normalno, ali mnogi od njih već su krenuli s djecom prema vrtićima i pogotovo prema školama. Djeca koja su starije školske dobi koji su na početku fakulteta, mnogi od njih planiraju nastaviti školovanje online. Polako, sve više dolazi do faze da će ih se sve više uključiti u obrazovni sustav i počet će se integrirati jer je bezbroj objekata civilne infrastrukture, uključujući obrazovne ustanove, bolnice i mnoge druge objekte jednostavno za mjesec dana neće se moći obnoviti, to je svima jasno, rekla je Marija Maleško.

  • +23
Šolta primila izbjeglice iz Ukrajine Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Tim je ljudima bitno da se njihova djeca integriraju u školski sustav i znam da Ministarstvo obrazovanja i znanosti maksimalno radi na tome da bi se svi modeli za njih osposobili. Ljudi non-stop pitaju za tečajeve hrvatskog jezika, to je jedno od najčešćih pitanja. Ja vjerujem da to neće biti tako značajni problem kao što je u drugim državama jer su nam jezici ipak slični', rekla je.

Na pitanje što će biti s plaćanjem režija za izbjeglice u privatnom smještaju trebale bi odgovoriti nadležne institucije koje traže za to odgovarajući model, rekla je Marija Maleško. Istaknula je da je Zajednica Ukrajinaca zahvalna svim hrvatskim prijateljima, svakoj Hrvatici i Hrvatu koji su pružili siguran dom i utočište za sve te ljude.

  • +12
Djeca izbjeglice iz Ukrajine odlaze u zoološki vrt u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

'Njihov jako veliki broj je privatnom smještaju i od velikog je značaja da se vlasnici i stanodavci za te ljude brinu, uzmu ih za ruku i zajedno s njima odu npr. na policiju, u školu ili vrtić. To je ogromna ljudska, humana pomoć. Upravo zato sretni smo što su uz nas naši hrvatski prijatelji', rekla je.