LIJEČNIK SHOUKRY NIZAR

Izbjeglice nezadovoljne: U Makedoniji je bilo puno bolje!

19.09.2015 u 17:02

Bionic
Reading

Skupine migranata i dalje pristižu u Tovarnik na svome putu prema zapadnoj Europi u želji da se, kako sami kažu, što manje zadrže u Hrvatskoj te što prije dođi do, prvenstveno, Austrije i Njemačke.

Procjenjuje se kako je na željezničkom kolodovoru u Tovarniku i uokolo njega više od dvije tisuće migranata iako u Tovarnik neprestano pristižu autobusi koji ih, kako se neslužbeno može saznati, voze u pravcu Koprivnice. Međutim, kako jedni odu, ubrzo pristigne skupina novih migranata koji u Tovarnik ulaze uglavnom kroz polja i kukuruzišta s obzirom na to da su i dalje zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom.

"Ovdje su svi dobrodošli, iako kada ih pitate, svi su iz Sirije. Ali znamo da nisu. Ima ih odasvud i svima je zajednička želja da što prije odu odavde", kaže tovarnički liječnik Shoukry Nizar, doktor dentalne medicine koji je u Hrvatsku došao živjeti još 1984. godine, a posljednjih nekoliko dana otkako migranti pristižu u Hrvatsku je nezaobilazna osoba u komunikaciji s migrantima.

"Bez obzira što su to moji sunarodnjaci, slike koje vidim znaju me uzbuditi. Gledati žene i djecu kako hodaju, gladni i iscrpljeni, kako spavaju uz cestu mora pokrenuti emocije", kaže dodajući kako su migranti koji pristižu u Tovarnik uglavnom fizički iscrpljeni dok su kod djece zamijećeni problemi s dehridacijom i trbušnim tegobama.

"Često mi u komunikaciji s njima znaju prigovoriti kako nisu zadovoljni tretmanom u Hrvatskoj. Kažu da im je u Makedoniji bilo puno bolje i da su tamošnje službe bile organiziranije, na što im ja kažem kako se Makedonija s izbjegličkom krizom susreće već tri mjeseca, a Hrvatska tek tri dana i da nam treba vremena da se usklade sve službe", priča taj Sirijac čiji su otac, sestre i brat ostali u Siriji i ne žele napustiti svoju domovinu iako ih neprestano poziva da dođu kod njega u Hrvatsku.

"Strašno mi je žao zbog svega onoga što se događa u Siriji. To je bila jedna krasna zemlja. Dok sam živio tamo, to je bila zemlja blagostanja. Uostalom, naša kultura je iznimno stara, a sada je u pet godina gotovo sve uništeno", priča razočarano dok uokolo među migrantima hoda sa megafonom uz pomoć kojega migrante obavještava o najnovijim informacijama vezanim uz njihov boravak i odlazak iz Tovarnika. A one su, kako i sam priznaje, vrlo šture i rijetke te im je ponekad teško objasniti zašto satima čekaju u Tovarniku na transport.

Po posljednjim podacima MUP-a, od početka izbjegličke krize do danas u 11 sati u Hrvatsku je ušlo 20.737 migranata.

Izbjeglice će se prevoziti autobusima ili vlakovima na granične prijelaze Goričan i Botovo, te na slovenski dio (Bregana, Harmica), rekao je u subotu ministar Ranko Ostojić. Ustvrdio je da je glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske te da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna. Najkritičnijom točkom ocijenio je Tovarnik