ISTRAGA KEMIJSKOG NAPADA

Izaslanstvu OPCW-a još uvijek onemogućen pristup Dumi

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2018 15:14
  • Objavljeno 16.04.2018 u 15:14
Napad kemijskim oružjem

Napad kemijskim oružjem

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Britanska delegacija pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) tvitom je izvijestila da stručnjacima te organizacije, koji su od subote u Siriji, još uvijek nije dopušten pristup Dumi, navodnome mjestu kemijskih napada.

"Rusija & Sirija još nisu dopustile pristup Dumi. Neograničen pristup je temeljan. Rusija & Sirija moraju surađivati", stoji u tvitu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov kazao je kako je do odgode odlaska stručnjaka OPCW-a u Dumu došlo zbog američkih zračnih udara izvedenih prije dva dana poručivši da su britanske tvrdnje "još jedno nagađanje naših britanskih kolega".

Istragu OPCW-a omela je "ilegalna oružana akcija Velike Britanije sa skupinom drugih zemalja", rekao je Rjabkov.

Kremlj je poručio da su britanske teze bez ikakva temelja jer i Rusija želi da se provede istraga navodnog kemijskog napada.

Zamjenik sirijskoga ministra vanjskih poslova Faisal al Mokdad u međuvremenu je potvrdio da su se vladini dužnosnici sastali sa stručnjacima OPCW-a u Damasku.

"U posljednja tri dana stručnjaci su na zahtjev sirijske vlade stigli u Siriju. Dosad je održano nekoliko sastanaka tijekom kojih se raspravljalo o suradnji između dviju strana", izjavio je Al Mokdad, a prenosi državna novinska agencija SANA.

  • +6
  • +3

Oružje korišteno u napadu na Siriju

Izvor: Creative Commons / Autor: David Monniaux

Nakon zračnih udara SAD-a, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postojenja kemijskog oružja u Siriji prioritet je omogućiti članovima OPCW-a potpuno anuliranje "tajnoga sirijskog kemijskog programa", rekao je francuski veleposlanik Philippe Lalliota na hitnome sastanku OPCW-a održanom u ponedjeljak u Haagu o navodnom kemijskom napadu na Dumu 7. travnja. 

"Činjenice su tu i nepobitne su. Otporne su na najveće laži i na najapsurdnije demantije", kazao je Lalliot, dodavši da više nema sumnje: "Sirija od 2013. ima tajni kemijski program". 

"Imamo puno povjerenje u neovisan rad, nepristranost i profesionalnost članova ekipe OPCW-a", kazao je francuski veleposlanik. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!