SABO NAJAVIO SANKCIJE

Iz vukovarske kasice nestalo 18,8 mil. kuna

12.06.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Situacija u gradskom proračunu je alarmantna. Zbog stanja na računu zabrinut sam i za isplatu plaća zaposlenicima gradske uprave i ustanova koje se financiraju iz proračuna, upozorio je u petak u Vukovaru gradonačelnik Željko Sabo

VUKOVAR - Na izvanrednoj konferenciji za novinare javnosti su predočena dugovanja grada prema dobavljačima, ustanovama, udrugama i sportskim klubovima koja su na dan 12. lipnja iznosila 18,8 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

U tom dugu su i 3,2 milijuna kuna koja smo dužni za otkup zemljišta od tvrtke Grgošević, a ta su nam sredstva obećana iz Fonda za obnovu i razvoj Vukovra, pa je 'manjak' u blagajni 15,6 milijuna kuna. Trenutačno na žiro-računu grada imamo oko 184.000 kuna, potvrdila je Aranka Džalto, vukovarska pročelnica za financije, dodajući kako je riječ o do sada najvećem manjku u vukovarskoj blagajni. Ipak, izrazila je i blagi optimizam kad je priliv sredstava u vukovarski proračun u pitanju, potvrđujući kako je glavni izvor prihoda državni proračun.

Na stol novog gradonačelnika do srijede će od pročelnika, direktora gradskih poduzeća i ravnatelja ustanova u vlasništvu grada stići dopunjeni podaci o nenaplaćenim potraživanjima, nakon čega je najavio angažiranje nezavisne revizije i eventualne sankcije.

'Lanac koji se kreće od pročelnika, preko direktora i ravnatelja, sve do bivše gradonačelnice trebao je drugačije postupati u prethodnom razdoblju. Postoje milijunska dugovanja grada prema Komunalcu i Vodovodu i to je nedopustivo, jer kako očekivati da te tvrtke s tolikim manjkom normalno i redovno isplaćuju plaće. Ne mogu shvatiti da postoje fakture za radove koji su izvedeni još prošle godine, a nisu naplaćene. Ima i takvih dugovanja, kao za radove na tržnom centru u Borovu naselju u iznosu dva milijuna, koja već četiri godine nisu plaćena Komunalcu', upozorio je gradonačelnik Sabo.

Veliki problem gradu Vukovaru jest i novac zarađen od prodaje državnih stanova, jer 9,2 milijuna kuna stoji na računu i zbog nepostojanja jasnih Vladinih uputa o konkretnom načinu trošenja tih sredstava ona ostaju neiskorištena.

'Manjak u gradskom proračunu bio bi manji, jer bismo njime financirali brojne infrastrukturne radove koje izvode poduzeća u vlasništvu grada', zaključila je pročelnica Džalto. Gradonačelnik Sabo predložio je oročenje tog novca na tri mjeseca, kako bi se na kamatama moglo dodatno zaraditi.