ZA DAN POBJEDE

Iz Vukovara će biti pušteno tisuću golubova prema Kninu

02.08.2016 u 16:16

Bionic
Reading

Vukovar će 5. kolovoza Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježiti prigodnim programom, kada će, među ostalim, u 'Letu za slobodu' tisuću golubova pismonoša odletjeti prema Kninu.

'Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja treba obilježiti ne samo u Kninu, gdje je središnja proslava, nego i diljem Hrvatske. Posebno ovaj blagdan treba obilježavati u Vukovaru gdje imamo niz tužnih obljetnica pa je ovo dan koji možemo proslaviti prisjećajući se velike pobjede', rekao je u utorak zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček koji je s članovima Organizacijskog odbora predstavio vukovarski program obilježavanja obljetnice oslobodilačke akcije 'Oluje'.

Poručio je kako žele na simboličan način povezati Knin i Vukovar, dva grada simbola Domovinskoga rata.

Program započinje u 6.30 sati manifestacijom pod nazivom 'Let za slobodu' u okviru koje će s Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata biti pušteno tisuću golubova pismonoša na put prema Kninu. Slijedi budnica koja će se kretati središtem grada, a zatim će na Memorijalnom groblju biti će položeni vijenci za poginule i nestale.

Nakon što u 10.15 sati s vukovarskog Vodotornja unuk poginuloga hrvatskog branitelja Dorijan Josić pusti, u znak mira, autohtonu pasminu goluba, Vukovarsku bijelu golubicu, zazvonit će zvona s crkve Svetoga Filipa i Jakova. Nakon mise na ulazu u Park šumu Adica biti otkrivena skulptura Isusa napravljena od debla stoljetnog slavonskog hrasta.

U sklopu programa proslave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja najavljena je, među ostalim, i prezentacija vozila i opreme MORH-a, vatrogasaca i policije.