nepravilnosti na sjednici

Visoki upravni sud poništio i rješenje Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća Trilja

07.05.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Visoki upravni sud, nakon što je poništio odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o nepravilnostima na sjednici Gradskog vijeća Trilja u donošenju proračuna, presudom je poništio i rješenje Vlade RH o raspuštanju Gradskog vijeća i imenovanju Vladine povjerenice

Rješenje o raspuštanju triljskoga Gradskog vijeća Vlada je donijela na sjednici 17. ožujka, a kao Vladinu povjerenicu za poslove Gradskog vijeća imenovala je Anamariju Bralić Silić. Predsjednica raspuštenog Gradskog vijeća Žana Majić (NL Ivan Šipić) pokrenula je upravni spor protiv odluke Ministarstva, kojom je proglašena ništavnom sjednica Gradskog vijeća na kojoj je donijeta odluka o privremenom financiranju grada za prvi kvartal ove godine. Privremeno financiranje izglasalo je sedam vijećnika predstavničke većine.

Također Majić je pokrenula upravni spor i zbog odluke Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća Trilja.

Visoki upravni sud u oba je predmeta presudio u korist tužiteljice Majić.

Odluku o privremenom financiranju Grada Trilja za prvi kvartal godine donijelo je većina, koju čine pet vijećnika Nezavisne liste Ivan Šipić i dva vijećnika Mosta, nakon što taj dokument nije predložio gradonačelnik Ivan Bugarin (HDZ). Gradonačelnikov prijedlog Proračuna za 2022., krajem godine nije, pak, prošao u Gradskom vijeću.

Nakon što je Gradsko vijeće na sjednici donijelo odluku o privremenom financiranju za pri kvartal godine, gradonačelnik Bugarin ju je stavio izvan snage i donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja za isto razdoblje. Novu presudu Visokog upravnog suda o poništenju odluke Vlade, izjavi za Hinu Žana Majić ocijenila je očekivanom nakon poništenja odluke Ministarstva.

"Očekujem da odgovornost za blokadu Grada Trilja proteklih šest mjeseci preuzmu i gradonačelnik Bugarin i ministar Malenica. U pravnoj i demokratskoj državi nametnuli su svoju samovolju u interesu svoje stranke", rekla je predsjednica vijeća.

"Vlada RH nije mogla sebi dopustiti da raspusti vijeće dok pravni lijek, a što je tužba protiv Odluke Ministarstva pravosuđa o nezakonitosti sjednice, nije bio završen", naglasila je.

Triljsko Gradsko vijeće ima 13 vijećnika, a većinu čine pet vijećnika Nezavisne liste Ivan Šipić i dva vijećnika Mosta, dok je šest oporbenih vijećnika HDZ-a. Gradonačelnik Trilja je HDZ-ov Ivan Bugarin.