STRAVA U MOSKVI

Iz podruma trgovine oslobođeno 12 robova

03.11.2012 u 17:04

Bionic
Reading

Ruski borci za ljudska prava oslobodili su dvanaest osoba iz srednje Azije koje su u podrumu trgovine u Moskvi bile zatočene kao roblje, neki od njih i cijelo desetljeće. Vlasti još ispituju istinitost te tvrdnje, ali aktivisti kažu da su podaci u skladu s pričama o stotinama tisuća takvih robova

Očevici kažu kako su spašeni pet žena i četvorica muškaraca te troje djece, od kojih je jedno imalo četiri godine. Još jednu ženu nisu uspjeli osloboditi, a 14-godišnja djevojčica i petogodišnji dječak već su prije pobjegli i ne zna se gdje su, dodaju. Glavni ruski grad privlači radnike iz bivših sovjetskih republika središnje Azije, poput Tadžikistana i Kirgistana.

Dvije oslobođene žene bile su zatočene više od deset godina i morale su raditi u trgovini. Same kažu da su ih od bijega odvraćale redovite batine i prijetnje. Prije šest godina na zahtjev UN-a provedeno je istraživanje o trgovini ljudima te je otkriveno da od 50 tisuća do milijun ljudi u Rusiji živi zapravo kao roblje, rekao je jedan od aktivista.