otopina za infuziju

Iz ljekarni se povlači jedan lijek, skraćen mu je rok valjanosti

14.11.2023 u 12:58

Bionic
Reading

Tvrtka Medicuspharma d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Dobutamin Admeda 5 mg/ml otopina za infuziju, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi preventivno povlačenje serija 20217B-HR i 20505C-RO predmetnog lijeka

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni, navodi se u obavijesti Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Navedene serije lijeka povlače se radi skraćivanja roka valjanosti s 36 na 18 mjeseci, a uslijed uočene moguće pojave vidljivih čestica u otopini 21 mjesec nakon datuma proizvodnje.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu je dostupna druga serija lijeka koja nije zahvaćena navedenom neispravnošću, kao i drugi lijek s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugog proizvođača, stoga povlačenje navedenih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Iz HALMED-a podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.