REAKCIJA NA PENAVINU IZJAVU

'HNB je i dalje samostalan i neovisan, a guverner Vujčić naš zaposlenik, ne Europske središnje banke'

11.01.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivana Penava u srijedu je izjavio da je nakon uvođenja eura, osim cijena, porasla plaća Borisa Vujčića, guvernera Hrvatske narodne banke (HNB)

'Hrvatska narodna banka više nije samostalna institucija, ona je postala poslovnica u sklopu Europske središnje banke, guverner je činovnik ECB-a i njemu je od 1. siječnja plaća otišla gotovo tri puta gore', izjavio je Penava na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Na njegovu izjavu, objavljenu na tportalu.hr 11. siječnja 2023., reagirali su iz HNB-a, čiju reakciju prenosimo u cijelosti:

'Hrvatska narodna banka dio je Eurosustava te sudjeluje u definiranju i provođenju zajedničke monetarne politike Europske unije. U obavljanju svojih zadataka Hrvatska narodna banka samostalna je i neovisna, a izvješća o svojem djelovanju podnosi Hrvatskom saboru.

Guverner Boris Vujčić zaposlenik je HNB-a, a ne Europske središnje banke, odnosno ulaskom HNB-a u Eurosustav i nadalje zadržava dosadašnji radnopravni status zaposlenika i dužnosnika HNB-a. Guverner HNB-a stoga zadržava i dosadašnju plaću, odnosno nije mu plaća povećana 'gotovo tri puta'.