preokret

Bolničari iz Omska: Navaljni nije imao problema sa šećerom, nego je otrovan

15.09.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Bolničari koji su liječili ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog nakon što mu je prošlog mjeseca pozlilo u avionu, nisu u početnim testovima utvrdili porast šećera u krvi i nisu vidjeli znakove metaboličkog poremećaja, reklo je za pet medicinskih izvora za Reuters

Njihovi su izvještaji u suprotnosti s dijagnozom koju su postavili i javno objavili liječnici Hitne bolnice br. 1 u Omsku, gdje je liječen i koji su rekli da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja te da je imao razinu šećera u krvi četiri puta veću od normalne, piše Jutarnji list.

Tri bolničara koji su sudjelovali u početnom liječenju Navaljnog, prenose izvori, kazali su da je glukometrija, test glukoze, pokazala da mu je šećer u krvi 3-5 mmol (milimola) po litri - što je u granicama normale.

'Nije bilo znakova dijabetesa, sve je provjereno i isključeno', rekao je jedan od izvora. 'Pokazatelji su bili normalni , nije bilo problema u metabolizmu ugljikohidrata.'

Druga dva izvora, koji su također bili prisutni tijekom liječenja na samom uzletištu, rekla su Reutersu da šećer u krvi Navaljnog nije bio abnormalan. Četiri od pet izvora rekli su da su bolničari koji su vidjeli Navaljnog, primijetili kliničku sliku trovanja, sa simptomima koji uključuju omamljenost, no ne i bilo kakve znakove metaboličkog poremećaja.

'Bilo je neopisivo. Navaljni je bio omamljen, u stanju zbunjene svijesti, nije mogao ništa objasniti', rekao je jedan od izvora koji je znao da su Navaljnog već liječili na aerodromu.

  • +10
Aleksej Navaljni u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Njemačka, gdje je Navaljni odveden na daljnje liječenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, rekla je da ga je Rusija otrovala rijetkim živčanim sredstvom Novičokom. Berlin je tražio objašnjenje od Moskve te pozvao na sankcije. Kremlj je rekao da su optužbe 'neutemeljene' te da nije vidio dokaze trovanja.

Kontaktiran radi komentara o nalazima bolničara, Aleksandar Sabaev, glavni toksikolog hitne bolnice Omsk br. 1, sve je osporio.

'Ne, to nije istina, ekipa hitne pomoći vidjela je šećer od 13 mmol po litri', rekao je. 'Metabolički parametri mogu se pronaći samo biokemijskom analizom, koja se može obaviti samo u bolnici.'

Razina šećera od 13 mmol po litri znatno je iznad normalne.

Sabaev je nadalje rekao da je Navaljni imao 'tendenciju kome' i napomenuo da bolničari nisu primjenjivali atropin, lijek koji se koristi kada se sumnja na određene vrste trovanja.

Tri izvora koja su rekla da su bolničari vidjeli kliničke znakove trovanja rekli su da su mu dali neke neodređene injekcije za liječenje simptoma, ali mu nisu davali atropin na uzletištu, jer nisu sumnjali na takvu vrstu trovanja.

Sabaev je prošlog tjedna rekao da je isprva sumnjao na trovanje zbog onoga što su mu rekli bolničari i suradnici Navaljnog te je ruskom oporbenom čelniku dao malu dozu atropina za liječenje problema s plućima kad je ovaj bio u bolnici.

Neki medicinski izvori rekli su da je Navaljnom, zbog njegovog kritičnog stanja, time vjerojatno spasio život. Atropin se naširoko koristi u hitnim situacijama, uključujući i liječenje učinaka pesticida ili nervnih otrova kao što je Novičok, zabranjena supstanca koju su u Berlinu pronašli u tijelu Navaljnog.

U svojoj izjavi prošlog tjedna, Sabaev je rekao da se predomislio u vezi s trovanjem nakon što je dobio rezultate laboratorijskih testova za koje kaže da ne pokazuju nikakve znakove toksina.