VIŠE NIJE NA RESPIRATORU

Navaljni bolje i uskoro ustaje iz kreveta, ponovna potvrda trovanja novičokom

14.09.2020 u 17:59

Bionic
Reading

Zdravstveno stanje Alekseja Navaljnoga još se poboljšalo i 'pomalo ustaje iz kreveta', priopćila je berlinska bolnica gdje je na liječenju.

'Pacijent je uspješno skinut s respiratora', dodaje se u izjavi iz bolnice Charite u glavnome njemačkom gradu.

Navaljnome, žestokom kritičaru ruskoga predsjednika Vladimira Putina i istaknutom borcu protiv korupcije, pozlilo je na domaćem letu iz Sibira 20. kolovoza i dva dana kasnije u komatoznom stanju prevezen je u Njemačku na liječenje.

Zasebnim testovima iz Francuske, Njemačke i Švedske ustanovljeno je da je otrovan novičokom, nervnim otrovom razvijenim u sovjetsko doba.

Europski čelnici zahtijevaju objašnjenje Kremlja, koji opovrgava svaku upletenost.

Navaljni, 44, probudio se iz medicinski izazvane kome prošli tjedan.

U telefonskom pozivu Putinu u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron zahtijevao je da se 'bez odgađanja' otkriju sve činjenice vezane uz trovanje koje je gotovo ubilo Navaljnoga.

Macron je trovanje opisao kao 'pokušaj ubojstva' i pozvao na transparentnu istragu, prema priopćenju iz Elizejske palače.

Berlin je predao slučaj međunarodnoj Organizaciji za zabranu kemijskoga oružja (OPCW).

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert nazvao je trovanje Navaljnog 'teškim kršenjem Konvencije o kemijskom oružju (CWC)'.

Dok OPCW pruža potporu u daljnjoj istrazi, Francuska i Švedska neovisno su potvrdile korištenje novičoka, rekao je Seibert.

Njemačka vlada priopćila je 2. rujna da je vojni laboratorij otkrio 'nedvosmislene' dokaze napada kemijskim nervnim otrovom na Navaljnoga.

'Neovisno o trenutnim istragama OPCW-a tri laboratorija sada su neovisno potvrdila prisutnost nervnog otrova iz skupine novičoka kao uzrok trovanja Navaljnoga', rekao je Seibert.

Ponovio je da Njemačka i njezine savjetnice zahtijevaju od Rusije objašnjenje o ovom slučaju.

Ruske vlasti zaključile su istragu i odlučile su da ne pokreću kazneni progon tvrdeći da nisu pronašli čvrste dokaze o trovanju.

Bolnica u Omsku gdje se liječio rekla je kako se čini da je njegovo stanje uzrokovao metabolički problem.

Liječničko osoblje u Omsku odmah je Navaljnome dalo lijek antropin koji se koristi kao protulijek za trovanje nervnim otrovom.

Bolnica je poslije rekla da su testovi pokazali kako nema dokaza da je Navaljni bio otrovan.

Vlada kancelarke Angele Merkel nije isključila sankcije bude li se pokazalo da je Kremlj u pozadini kemijskog napada.

 Gotovo završen projekt plinovoda između Rusije i Njemačke u Baltičkom moru Sjeverni tok 2  također se razmatra u jeku napetosti.

'Sa svojim europskim partnerima u bliskom smo kontaktu u vezi s daljnim koracima', rekao je Seibert.