igra živaca

Ivica Puljak za tportal je otkrio idući korak u splitskoj šahovskoj partiji: Jako mi je žao što su se neki uhvatili na HDZ-ovu ješku

01.04.2022 u 13:26

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje najave ostavki gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića i izvanrednih izbora na koje bi Splićani trebali izaći u lipnju, žestoka igra živaca vodi se oko raspuštanja Gradskog vijeća, što je također zatraženo. Oporba i dio dosadašnjih Puljkovih partnera oklijevaju s podnošenjem ostavki i to uvjetuju odlaskom Antonija Kuzmanića, dogradonačelnika koji se nije povukao i koji bi trebao voditi grad u iduća tri mjeseca

Oni smatraju da je nekorektno od Puljka da nastavi voditi grad, makar i posredno, preko svog zamjenika, te sumnjaju da će na ovaj način on zapravo koristiti gradske resurse za predizbornu kampanju. Gradonačelnik im uzvraća tvrdnjom da će Kuzmanić 'samo tehnički' voditi Split, jednako kao povjerenik kojega bi eventualno imenovala HDZ-ova vlada, te sarkastično primjećuje da im takva osoba očito ne bi smetala.

Situacija je komplicirana jer se izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće mogu i ne moraju održati: preduvjet za prve je ostavka gradonačelnika koja bi navodno trebala biti formalizirana idućeg tjedna, a za druge ostavke najmanje polovice svih gradskih vijećnika ovjerene kod javnog bilježnika i formalna odluka njihovih stranaka da u Gradsko vijeće neće delegirati njihove zamjenike.

Sam Ivica Puljak za tportal je otkrio idući korak u ovoj šahovskoj partiji: svih sedam vijećnika njegove stranke Centar idućeg tjedna podnijet će ostavke, a potom će i stranka odlučiti o raspuštanju Gradskog vijeća.

'Sve ćemo regulirati u idućim danima. Potrebno je dogovoriti jednu sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj će se donijeti i odluka o datumu kotarskih izbora kako bi oni bili održani istodobno s izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće', rekao nam je Puljak.

  • +19
Split: Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ostavke njegovih sedmero vijećnika po svemu sudeći trebale bi predstavljati okidač za preostale stranke zastupljene u Gradskom vijeću: SDP je već najavio da će se u tom slučaju povući i njihova dva vijećnika, kao i Most svojih troje. Kako splitski parlament broji 31 člana, do većine nedostaju još ostavke četiri vijećnika, a pretpostavlja se da bi to onda učinili i preostali Puljkovi partneri iz stranaka Pametno za Split i Dalmaciju i Možemo te njih dvoje s Nezavisne liste Mamić-Ramljak. Odnosno, bilo bi malo vjerojatno da bi nastavili sjediti u Gradskom vijeću s HDZ-om i HGS-om.

'HDZ pustio spin, a na njega se uhvatio svatko tko izbore ne želi'

Željko Kerum se već izjasnio da se članovi njegova HGS-a neće povući 'jer nisu ništa krivi', a predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović ovaj potez uvjetuje povlačenjem Antonija Kuzmanića.

Gradonačelnik Puljak za tportal je odgovorio na pitanje inzistira li i dalje na ostanku svog zamjenika ili je eventualno spreman na njegovo povlačenje i dolazak Vladinog povjerenika u Split.

'Ostanak zamjenika Kuzmanića da tehnički upravlja hladnim pogonom grada, da se isplaćuju plaće i plaćaju režije, u skladu je sa zakonom koji je predložila Plenkovićeva vlada, ali očito taj zakon treba funkcionirati samo kad to odgovara HDZ-u. Vice Mihanović danima je tražio izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće, vjerojatno polazeći od pretpostavke da politiku svi promatraju kao podjelu plijena, kao što je promatraju on i njegova stranka, stoga je nemoguće da netko tko je na funkciji podnese ostavku. Nakon što smo rekli da podnosimo ostavke kreću opravdanja i traženje izgovora da se ne ide na izbore. HDZ je pustio spin, a na njega se uhvatio svatko tko ne želi izbore.

Ne razumijem kako su se na tu ješku uhvatile i pojedine kolege iz stranaka koje su bile dio naše programske suradnje i kako im je odjednom u redu da hladnim pogonom, dok se ne izabere novo vodstvo grada, upravlja netko koga je izabrao HDZ, a ne zamjenik Kuzmanić, kako stoji u zakonu. Jako mi je žao što pojedini kolege ne razumiju koju igru igra HDZ i što su se dali uvući u nju', rekao je Puljak za tportal.

Napominje da je splitska gradska uprava poslala upit Ministarstvu uprave i zatražila tumačenje ove situacije.

'HDZ koristi Kuzmanića kao izgovor'

'U svakom slučaju, ne smatram da je ključno pitanje Kuzmanićeva ostanka ili odlaska, u ovom trenutku puno je važnije da shvatimo da HDZ koristi Kuzmanića kao izgovor jer se jako boje novih izbora. Budući da znamo da su jednom već odbili izbore, ovo je svjetski politički presedan da oporbena stranka grčevito izbjegava izbore po svaku cijenu. Dobrim poznavateljima splitske političke scene jasno je i zašto je tome tako', dodao je splitski gradonačelnik.

Kako su se u javnosti pojavile špekulacije da su njegova i Ivoševićeva ostavka također neka vrsta blefa, upitali smo ga postoji li mogućnost da se - ako ne dođe do raspuštanja Gradskog vijeća - i one povuku, odnosno ne provedu do kraja.

'Ne postoji. Bilo bi zaista nevjerojatno da se Vice Mihanović kandidira za gradonačelnika, a u istom trenutku nema hrabrosti izaći na izbore za Gradsko vijeće. Ovo je referendum o budućnosti Splita i ako HDZ pokuša izmišljati pravne smicalice da izbjegne mogućnost da građani odluče u kojem smjeru žele da ide Split, samo neka pokušaju. Izbore neće moći vječno izbjegavati', zaključio je Puljak.