Pisao saboru

Ivan Vrdoljak podnio ostavku i na zastupničku dužnost

19.06.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) suglasilo se u ponedjeljak o prestanku zastupničkih mandata HNS-ova Ivana Vrdoljaka i HDZ-ova Blaženka Bobana

Vrdoljak, donedavni predsjednik HNS-a, koji je prvo zatražio da mu mandat miruje, sada je podnio ostavku na zastupničku dužnost. O tome je pisano izvijestio predsjednika Sabora, pozivajući se na Zakon o izborima zastupnika i ne konkretizirajući razloge ostavke.

Vrdoljakov je mandat mirovao od 9. lipnja i od tada ga u Saboru mijenja Stjepan Čuraj.

Mandat prestaje i HDZ-ovu Blaženku Bobanu koji je u Sabor ušao kao zamjena Damiru Krstičeviću, Boban je nedavno izabran za župana splitsko-dalmatinskog, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom. HDZ je stoga odlučio da u Sabor uđe Ante Bačić.

Davoru Ivi Stieru, koji je podnio ostavku na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova, MIP je odobrio aktiviranje mandata.

Zastupnička mu dužnost počinje 22. lipnja, osam dana od dana podnošenja zahtjeva za 'aktiviranjem'.

Draženu Bošnjakoviću, kojem je Sabor dao povjerenje da bude ministar pravosuđa, te Andri Krstuloviću Opari, koji je izabran za splitskog gradonačelnika, MIP je odobrio početak mirovanja mandata te prihvatio HDZ-ov prijedlog da ih mijenjaju Ivan Šuker i Ante Babić, koji su već 'sjedili' u Saboru, Šuker i više puta.

MIP-ove odluke treba potvrditi Hrvatski sabor.