došao se očitovati

Ivan Vilibor Sinčić na Povjerenstvu za sukob interesa zbog kuće u Markuševcu

14.03.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na dnevnom redu u četvrtak ima donošenje odluke u predmetu pokrenutom protiv predsjednika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića i to zbog propusta prilikom ispunjavanja imovinske kartice koja se odnosi na procjenu vrijednosti kupljene kuće u zagrebačkom Markuševcu

Naime, u imovinskoj kartici naveo je da je vrijednost kuće s okućnicom u Zagrebu oko 525.000 kuna. Izvršen je uvid u Poreznoj upravi i utvrđen je nesklad između vrijednosti koju je Sinčić prijavio i kupoprodajne cijene kuće koja je plaćena 591 tisuću kuna.

Sinčić se pojavio na sjednici Povjerenstva iako se već ranije očitovao. Naveo je da upute za ispunjavanje porezne kartice nisu dovoljno jasne te se pozivao na tromost Porezne uprave koja mu je poslala rješenje tek nakon što je predao imovinsku karticu.

Kaže i da su nakon kupovine nekretnine otkriveni konstrukcijski nedostaci na njoj i da joj to smanjuje vrijednost.

Ivan Vilibor Sinčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Poslao sam vam apsolutno sve, dokumentaciju koju možda nisam ni bio dužan dostaviti', kazao je Sinčić.

Naglasio je da je karticu predao krajem 2017., a da je rješenje Porezne uprave stiglo tri mjeseca kasnije. 'Smatrao sam da je najpoštenije navesti iznos ovlaštenog vještaka koji je rekao da ona vrijedi 572 tisuće kuna, umanjen za iznos koji je potrošen na konstrukcijske radove, poput rušenja dimnjaka, nakon što je kuća kupljena.'

Sustav odvodnje i hidroizolacije nije postojao i to je smanjilo vrijednost kuće. On je oduzeo vrijednost tih radova i zaokružio okvirnu vrijednost kuće na 525 tisuća.

Dao je sugestiju Povjerenstvu da im upute nisu dovoljno precizne. Napominje da Živog zida nije bilo u aplikaciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

'Pušem i na hladno kada vidim koliko idete u detalje. Imate jako puno posla i zbog mojih prijava protiv nekih dužnosnika... Ja sam cijeli niz intimnih detalja iznio pred cijelom javnošću', poručio je.