saborska rasprava

Živi zid traži ukidanje valutne klauzule, tvrde 100 tisuća građana je 'zavila u crno'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2019 16:13
  • Objavljeno 01.03.2019 u 16:13
Živi zid traži ukidanje valutne klauzule, tvrde 100 tisuća građana je 'zavila u crno'

Živi zid traži ukidanje valutne klauzule, tvrde 100 tisuća građana je 'zavila u crno'

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Živog zida istaknuli su u petak u saborskoj raspravi, braneći svoj prijedlog izmjena Zakona o deviznom poslovanju, kako je valutna klauzula "zavila u crno" 100 tisuća građana Hrvatske i da traže njeno ukidanje

"Živi zid želi riješiti problem u korijenu i spriječiti u budućnosti bilo kakav novi slučaj franak na način da se krediti mogu davati samo u kunama i plaćati u kunama. Tim prije jer bi prema brojnim najavama uskoro euro mogao postati novi švicarac", kazao je Bunjac predstavljajući prijedlog Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e.

Podsjetivši na slučaj kredita u švicarskim francima Bunjac je kazao da je valutna klauzula prouzrokovala "najviše zla građanima i stotine tisuća hrvatskih građana i desetine tisuće obitelji zavila u crno".

Predloženi zakon, istaknuo je, prvenstveno ima cilj zaštititi hrvatske građane, a ne banke koje valutnom klauzulom sav rizik poslovanja prebacuju na potrošače.

Valutnu klauzulu je potrebno ukinuti prvenstveno iz razloga jer Hrvatska ima svoju vlastitu valutu, a to je kuna i trebamo težiti čim većoj monetarnoj suverenosti, znači, čim većoj korištenju te kune, a čim manjoj upotrebi stranih valuta", dodao je Bunjac.

"Nekad se zemlje porobljavalo silom, oružjem, a danas se porobljava kreditima, dužničkim ropstvom, a zemljama upravlja dugom", ustvrdio je Ivan Pernar (Živi zid).

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) istaknuo je pak da je pitanje valutne klauzule pitanje hrvatskog suvereniteta.

Stjepan Čuraj (HNS) kazao je da bi ukidanje valutne klauzule značilo vraćanje u doba Jugoslavije krajem 80-ih kada je inflacija iznosila 2.600 posto i kada su građani sami poslovali u njemačkim markama. "Osim toga ukidanjem valutne klauzule poskupjeli bi krediti u kunama , te građani ne bi uopće mogli praktički ni dizat kredite i cijeli sustav bi pao”, kazao je.

Grozdana Perić (HDZ) podsjeća da 83 posto građana ima štednju u stranoj valuti , uglavnom u eurima te da bi se ovakvim prijedlogom zakona između ostalog anulirala štednja građana. "To je druga strana medalje o kojemu ovaj prijedlog zakona ne govori", rekla je.

Dragica Vranješ (HDZ) upozorila je da nema procjene učinka propisa i da bi mogao puno više štetiti građanima nego biti na korist.

Zastupnici su raspravili i godišnje izvješće Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za 2017. godinu pohvalivši rad agencije te istaknuvši da se potvrdila kao ključna za poticanje malog i srednjeg poduzetništva.

HAMAG-BICRO je tijekom 2017. godine proveo 1595 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti preko 5 milijardi kuna, od čega dodijeljena bespovratna sredstva iznose 1,9 milijardi kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!