drugi dio istraživanja

Crobarometar: Evo tko dramatično gubi na popularnosti kod birača

26.02.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Do izlaska na predsjedničke izbore ostalo je još deset mjeseci, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gubi potporu kod birača za svoj rad. U ovom trenutku njezinu politiku odobrava manje od polovice ispitanika, točnije njih 48 posto, a raste broj nezadovoljnika, kojih je 43 posto. Premijer Andrej Plenković može biti zadovoljan veljačom, a najviše razloga za nezadovoljstvo ima Ivan Vilibor Sinčić, pokazuje istraživanje Crobarometar za veljaču.

Drugi dio redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar u Dnevniku Nove TV otkriva tko su u veljači najpopularniji političari te kakva je podrška predsjednici i njezinom radu u mjesecu na izmaku.

Kako se približavaju predsjednički izbori, zabilježeni pad rejtinga trebao bi zabrinuti predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Njezin prethodnik na Pantovčaku, Ivo Josipović, imao je znatno veću potporu: njegov rad podupiralo je 67 posto ispitanika, a njih 27 posto nije.

Zašto bi se Predsjednica trebala zabrinuti? Ona i dalje uživa veliku potporu među HDZ-ovim biračima, njih 88 posto ju podupire i to je konstanta već godinu dana. Jedino još može računati na većinsku potporu birača Mosta, njih 73 posto, a kod birača ostalih velikih stranaka, SDP-a i Živog zida, ona potporu gubi iz mjeseca u mjesec. Također, unatrag godinu dana topi se i njezina potpora kod birača ostalih stranaka te kod neodlučnih gdje je najviše izgubila.

Tko su najpopularniji političari?

Unatoč padu potpore za svoj rad, predsjednica je i dalje najpopularnija i na 63 posto građana ona ostavlja pozitivan dojam, a njih 31 posto negativan dojam. Zanimljivo, o njezinu prethodniku Ivi Josipoviću u istom razdoblju mandata pozitivan dojam imalo je 76 posto ispitanika.

  • +3
Crobarometar za veljaču Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dnevnik Nove TV

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš može računati na 42 posto potpore birača, dok isti toliki postotak birača o njoj ima negativan dojam. Milan Bandić možda nije jak sa svojom strankom, ali kod birača je visoko ocijenjen na listi popularnih, o njemu pozitivan dojam ima 42 posto ispitanika, a negativan 51 posto ispitanika. Božo Petrov može računati na potporu 40 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 48 posto negativan dojam. Kod birača je prvi put testirana i predsjednica stranke START Dalija Orešković, a o njoj pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, a 30 posto negativan.

Ivan Vilibor Sinčić dugo je bio drugi na listi popularnih, no on dramatično gubi na popularnosti kod birača. U ovome trenutku o njemu pozitivan dojam ima 37 posto ispitanika, a negativan njih 50 posto. Premijer Andrej Plenković mjesecom na odlasku može biti zadovoljan. Dojam kod birača o njemu se popravio, pa trenutačno njih 39 posto o njemu ima pozitivan, a 54 posto negativan dojam. Kod Davora Bernardića bez značajnih promjena. Tek 26 posto građana o njemu misli pozitivno, a njih 59 posto negativno.

  • +2
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi na Trgu Petra Preradovića dijelili su građanima riblji paprikaš i bozićne pakete za djecu Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Tko su najpopularniji političari kod birača četiri velike stranke?

Kod birača Hrvatske demokratske zajednice, Kolinda Grabar Kitarović i dalje je najpopularnija s 93 posto potpore, Andrej Plenković je drugi s 88 posto, a na trećem je mjestu Milan Bandić o kojem pozitivan dojam ima 64 posto ispitanika.

Kod SDP-ovih birača najpopularnija je i dalje Anka Mrak Taritaš sa 74 posto, a tek onda slijedi predsjednik SDP-a Davor Bernardić s potporom od 65 posto. Mirando Mrsić na trećem je mjestu popularnosti kod birača SDP-a s potporom od 59 posto.

Lider među biračima Živog zida i dalje je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 85 posto, potom Kolinda Grabar Kitarović s potporom od 50 posto, a na trećem mjestu je Dalija Orešković s 47 posto.

Birači Mosta Božu Petrova i dalje smatraju liderom, a on je prvi izbor za 89 posto njihovih birača. Slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 68 posto, a na trećem mjestu je i kod Mostovih birača Dalija Orešković s 50 posto potpore.