NACISTIČKI LOGOR

Ivan Račan na komemoraciji u Mauthausenu

12.05.2013 u 15:16

Bionic
Reading

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na glavni spomenik i spomen ploče žrtvama nacizma te mimohodom izaslanstava iz četrdesetak država u nedjelju je obilježena 68. godišnjica oslobođenja nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora u Mauthausenu u Gornjoj Austriji

Na komemoraciji u Mauthausenu bilo je oko deset tisuća ljudi, najviše mladih, preživjeli logoraši, predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Prammer i izaslanstva iz četrdesetak država uključujući hrvatsko koje je predvodio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke Ivan Račan.

Hrvatsko izaslanstvo položilo je vijence i poklonilo se žrtvama pred spomen pločom koju je RH postavila 2001. godine na tzv. Zidu plača i pred glavnim spomenikom.'Uvijek se treba sjećati najveće strahote i zla 20. stoljeća gdje je stradalo i mnogo Hrvata', kazao je hrvatski zastupnik Ivan Račan pred spomen pločom na kojoj piše 'U spomen ovdje poginulih pripadnika hrvatskog naroda'.

'Na ovom mjestu sjećamo se i odajemo počast nevinim žrtvama nacističke ideologije i okupili smo se pokazati da stradanja i sjećanja ne smiju biti zaboravljena i moraju biti trajno upozorenje kako se strahote prošlosti ne bi ponovile', kazao je Račan.

Logor u Mauthausenu osnovan je 1938. a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno oko 200 tisuća zatvorenika od kojih je polovica izgubila život. Među logorašima bilo je i oko 200 Hrvata od kojih su četvorica pogubljena pred samo oslobođenje. Logoraši su radili u kamenolomu i industriji oružja, a zadnje likvidacije izvršene su neposredno prije oslobođenja 5. svibnja 1945. kada su u logor ušle američke snage.