poticanje na teror

Italija uhitila dvije osobe u protuterorističkoj operaciji

17.10.2023 u 10:33

Bionic
Reading

Talijanske vlasti izvele su protuterorističku akciju u utorak rano ujutro pri čemu su uhitile egipatskog državljanina te Talijana egipatskog porijekla osumnjičene za pripadnost i aktivnost povezanu s Islamskom državom, objavila je policija

Operacija je izvedena u suradnji s Uredom državnog odvjetnika u Milanu, a uhićeni su osumnjičeni za poticanje na teror i za pripadnost džihadističkoj skupini Islamskoj državi.

Dvojica uhićenih aktivno su širila propagandu i nastojala unovačiti potencijalne članove te su financirali aktivnosti u korist IS-a, navodi se.

"Jutros su dvije osobe uhićene pod optužbom za terorizam", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Antonio Tajani za RAI-Radio Anch'io.

Rekao je da je podignuta razina pripravnosti i da vlasti rade na tome da spriječe potencijalne prijetnje

Nakon terorističkog napada u Bruxellesu u ponedjeljak navečer, Tajani je rekao da u ovom trenutku nema specifičnih prijetnji Italiji.

Dvoje švedskih državljana ubijeno je u Bruxellesu nekoliko sati prije početka utakmice kvalifikacija za EURO 2024 između Belgije i Švedske, a treća osoba, vozač taksija je ranjen. Počinitelj ubojstva, muškarac iz Tunisa koji se deklarirao kao pripadnik IS-a u video snimci objavljenoj na društvenoj mreži, ubijen je u utorak ujutro u Bruxellesu od prostrijelne rane.