odgovor na prve slučajeve

Italija proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa

31.01.2020 u 14:51

Bionic
Reading

Talijanska vlada u petak je proglasila šestomjesečno izvanredno stanje kao odgovor na prve slučajeve koronavirusa u zemlji

Odluka je uslijedila nakon što je premijer Giuseppe Conte u četvrtak navečer objavio da je kineskim turistima u Rimu dijagnosticirana bolest, ali je dodao da je situacija "u potpunosti pod kontrolom".

Proglašenje izvanrednog stanja je uobičajen odgovor Italije na potrese, javne zdravstvene krize i slično koje omogućava javnim vlastima da brže djeluju.

Vlasti provjeravaju moguće širenje koronavirusa u Italiji zbog kineskih turista, ali ravnatelj bolnice za zarazne bolesti Spallanzani u kojoj se liječi kineski par, kaže da to nije vjerojatno.

"Gotovo smo potpuno sigurni da nije bilo širenja zaraze", rekao je epidemiolog Giuseppe Ippolito za Radio Capital.

Italija je otkazala sve letove prema Kini, a Conte je rekao da je njihova zemlja bila prva u Europskoj uniji koja je "poduzela takve mjere opreza".

I prije potvrde prvih slučajeva koronavirusa u Italiji, Kineze su na ulicama vrijeđali, a kineski restorani su bojkotirani.

U četvrtak preko 6500 ljudi satima nije smjelo napustiti kruzer Costa Smeralda u Civitavecchiji, luci blizu Rima, dok se navečer nije odbacila sumnja na koronavirus.