NEIZVJESNA BORBA DO KRAJA

Italija: Ljevica vodi, ali se ne zna hoće li pobijediti

25.02.2013 u 22:35

Bionic
Reading

Rezultati parlamentarnih izbora održanih ovog vikenda u Italiji bili su vrlo neizvjesni, uz vjerojatnu pobjedu lijevog centra u zastupničkom domu talijanskog parlamenta, ali i mogućim porazom u senatu, što potiče bojazan od nemogućnosti sastavljanja vlade u tom trećem po veličini gospodarstvu u eurozoni.

U donjem domu, ljevičarska koalicija koju predvodi predsjednik Demokratske stranke (PD) Pier Luigi Bersani najvjerojatnije osvaja natpolovičnu većinu zahvaljujući izbornom sustavu po kojemu 55 posto mjesta ide stranci s najvećim brojem glasova.

Po prvim djelomičnim rezultatima (sa samo trećine biračkih mjesta), koalicija lijevog centra dobiva 31,7 posto, a desničarska koalicija Silvija Berlusconija (76), koji se šesti put kandidira na izborima u 18 godina političke karijere, 27 posto. No po prvim procjenama koje se temelje na reprezentativnim uzorcima, razlika među njima početkom večeri bila je znatno manja (29-29,5 posto naspram 28,5 - 28,6 posto).

Ljevica vodi i u senatu s 32,35 posto, a Berlusconijeva desnica dobiva 29,9 posto nakon prebrojavanja dviju trećina glasačkih listića, preokrenuvši tendenciju koja se temeljila na procjeni instituta za ispitivanje javnog mišljenja koji su desnicu vidjeli kao pobjednika.

No osvajanje većine glasova ne donosi automatski i većinu zastupničkih mjesta (apsolutna većina je 158 mjesta), budući da se složen izborni sustav za senat ravna po rezultatima na razini regija. Primjerice, rezultati u Lombardiji, najbogatijoj pokrajini s najvećim brojem stanovnika, imaju velik utjecaj na ukupni rezultat.

'Sigurno je da vlade neće biti ako jedna većina bude u donjem domu, a druga u senatu', komentirao je Stefano Fassina, ekonomist PD-a.

Rješenje bi moglo biti u savezu lijevog centra i Marija Montija, ali će sve ovisiti o broju mjesta koje će potonji osvojiti u senatu gdje se njegova lista vrti oko devet posto.

No jedno je sigurno: stranka komičara koji se prometnuo u političara Beppa Grilla, Pokret pet zvjezdica (M5S) mogla bi biti pravi pobjednik izbora.

M5S bi mogao biti rame uz rame u obama domovima s PD-om, najvećom strankom talijanske ljevice.

Kriza i petnaestomjesečna proračunska štednja koju je uvela tehnička vlada Marija Montija snažno su utjecali na ove izbore.

Odaziv je bio dosta dobar, 75,1 posto za donji dom i 74 posto za senat, premda je pao za pet do šest postotnih bodova u odnosu na 2008. Loše vrijeme je možda utjecalo da starije osobe ne izađu na birališta, ocijenila je ministrica unutarnjih poslova Annamaria Cancellieri