OPROŠTAJ OD BIVŠEG PREMIJERA

Pred milanskim Duomom već gužva: Na sprovod Berlusconija stiže Grlić Radman, ali i Orban

14.06.2023 u 08:27

Bionic
Reading

Italija se u srijedu oprašta od bivšeg šefa vlade Silvija Berlusconija na državnom ispraćaju na kojem se očekuju tisuće ljudi, među kojima najviši političari s Apeninskog poluotoka i više stranih dužnosnika, a u zemlji je proglašen dan žalosti.

Službeni ispraćaj 86-ogodišnjeg milijardera, koji je umro u ponedjeljak od leukemije, počet će u 15 sati u katedrali u Milanu.

Ceremonija bi trebala biti prenošena na velikim ekranima koji će biti postavljeni na trgu i ispred katedrale kako bi oni koji ne mogu ući mogli pratiti svečanost.

Nazočni će biti predsjednik Sergio Mattarella, šefica vlade Giorgia Meloni i dvojica potpredsjednika vlade Matteo Salvini i Antonio Tajani - broj dva njegove stranke Naprijed Italija.

Europsku komisiju predstavljat će njezin povjerenik za ekonomiju, Talijan Paolo Gentiloni, bivši talijanski premijer.

  • +5
Sprovod Silvija Berlusconija Izvor: EPA / Autor: CIRO FUSCO

Iz Hrvatske dolazi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, najavio je MVEP u utorak. Mađarsku će predstavljati premijer Viktor Orban.

Uz državni ispraćaj u srijedu je u Italiji proglašen i dan žalosti, što međutim nije po ukusu svih Talijana.

"Državni sprovod je planiran i to je u redu, ali nacionalna žalost za osobom koja izaziva podjele kao što je Silvio Berlusconi čini mi se neprikladnim izborom", izjavila je Rosy Bindi, bivša ljevičarska ministrica u vladi Romana Prodija (2006.-2008. ) na javnom radiju.

  • +2
Ljudi se opraštaju od Berlusconija ispred Ville San Martino Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Furlan/ / LaPresse / Profimedia

Silvio Berlusconi, milijarder sklon skandalima, dominirao je talijanskom politikom, biznisom i nogometom najmanje tri desetljeća.

Osim što je četiri puta bio talijanski premijer, Berlusconi je posjedovao poslovno carstvo uključujući medijsku grupu MFE te nogometne klubove AC Milan od 1986. do 2017. i AC Monzu od 2018.