postigli cilj

Italija cijepila 80 posto svoje populacije starije od 12 godina

10.10.2021 u 09:39

Bionic
Reading

Italija je dosegla cilj potpunog cijepljenja 80 posto populacije starije od 12 godina protiv koronavirusa, prema službenim podacima, što je cilj koji je Rim postavio kao sigurnosnu granicu, pokazali su vladini podaci u nedjelju.

Prema vladinoj web stranici, 43.229,551 osoba iznad 12 godina, od ukupne populacije od 60 milijuna, 10. listopada je završilo svoj ciklus cijepljenja.

Cilj od 80 posto postavio je u ožujku posebni povjerenik za epidemiju koronavirusa general Francesco Paolo Figliuolo, koji je dosegnut 9. listopada.

"To je kritična razina iznad koje stručnjaci kažu - a trend koji pratimo tjednima to potvrđuje - da je rizik od hospitalizacije drastično smanjen", rekao je ured povjerenika.

Guido Rasi, bivši direktor Europske agencije za lijekove (EMA) i trenutni savjetnik Figliuolu, rekao je da to "nije samo simbolični prag".

"To je razina za koju izračuni pokazuju da korelira sa značajnim smanjenjem cirkulacije virusa i drastičnim smanjenjem hospitalizacija."

Rasi je dodao da je smanjenje hospitalizacija ključno za talijanski ekonomski oporavak i pomoć nacionalnom zdravstvenom sustavu da se fokusira na usluge koje nisu povezane s covidom.

Međutim, dosezanje cilja od 80 posto nije dovoljno, prema savjetniku povjerenika.

"Morat ćemo nastaviti dosezati druge pragove: ili postotke iznad 80 posto ako se suzdržimo od cijepljenja djece ispod 12 godina ili 80 posto cijele populacije, uključujući i one od 5 do 12 godina", rekao je.

Hospitalizacije od covida u Italiji kontinuirano padaju od ranog ljeta.

Italija je zabilježila 131.274 smrtnih slučajeva povezanih s covidom od izbijanja pandemije u veljači prošle godine, što je druga najveća smrtnost u Europi nakon Britanije i deveta najveća smrtnost u svijetu.

Zemlja je prijavila 4.7 milijuna slučajeva zaraze do današnjeg dana.