nacionalni plan cijepljenja

Italija bilježi stalni porast broja zaraženih, ali ministar zdravstva očekuje početak pada potkraj proljeća

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2021 11:48
  • Objavljeno 14.03.2021 u 11:47
Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza

Izvor: EPA / Autor: ROBERTO MONALDO / POOL

Italija bilježi stalni porast broja zaraženih koronavirusom, ali nacionalni program cijepljenja i strože mjere znače da bi se on trebao početi smanjivati potkraj proljeća, rekao je ministar zdravstva

U Italiji, prvoj zapadnoj zemlji koja je teško pogođena pandemijom, prošli se tjedan broj zaraženih povećao za 10 posto u odnosu na tjedan prije, a dužnosnici su upozorili da se situacija pogoršava širenjem zaraznijih varijanti virusa.

"Primjena strožih mjera i progresivan rast broja cijepljenih potiču nas da mislimo da će se brojke u drugoj polovici proljeća poboljšavati", rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervju za dnevnik La Repubblica.Dodao je da sljedeći tjedni "neće biti nimalo laki". Britanska varijanta predstavljala je 54 posto slučajeva u najnovijem istraživanju talijanskog zdravstvenog instituta, ali očekivalo se da će taj postotak sada biti veći, dodao je ministar.

U petak je vlada uvela zatvaranje za uskrsne blagdane i ograničila poslovanje i kretanje u većem dijelu Italije. Odgovarajući na pitanje o talijanskoj zabrani AstraZenecina cjepiva, Speranza je rekao da su cjepiva u Italiji i Europi "učinkovita i sigurna" te da se provode sve provjere. Talijanska medicinska uprava Aifa zabranila je u četvrtak upotrebu jedne serije cjepiva. Izvori su za Reuters rekli da je odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji. Aifa je ranije rekla da je zabrana "mjera opreza", dodajući da nije uspostavljena veza između cjepiva i naknadnih "ozbiljnih štetnih događaja". 

Italija je u subotu objavila svoj nacionalni plan cijepljenja, čiji je cilj cijepiti najmanje 80 posto stanovništva do kraja rujna i primijeniti 500. 000 doza na dan. Speranza je rekao da Italija očekuje isporuku 52 milijuna doza u drugom tromjesečju godine te da će program cijepljenja biti ubrzan, čak i uz daljnja kašnjenja u opskrbi. Do sada je 6,6 milijuna Talijana primilo barem jednu dozu cjepiva, a nešto manje od 2 milijuna njih dobilo je potrebne 2 doze, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.