PORAZNI REZULTATI

Istraživanje Ženskih studija: Programa rodnih studija nema ni na jednoj ustanovi

23.08.2017 u 17:02

Bionic
Reading

U drugoj fazi istraživanja o zastupljenosti ženskih/rodnih tema u kurikulumima predmeta šest odabranih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj koje su proveli Ženski studiji, pokazalo se da ženskostudijskih ili programa rodnih studija nema ni na jednoj ustanovi, ali da je u okviru različitih programa utvrđeno 20 kolegija od kojih 19 izbornih i samo jedan obvezni kolegij.

Prema istraživanju čije su rezultate Ženski studiji dostavili medijima, ono je provedeno na  Hrvatskim studijima, Akademiji dramskih umjetnosti, Pravnom fakultetu, Učiteljskom fakultetu, Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i Medicinskom fakultetu.

Na Hrvatskim studijima kolegije sa ženskom/rodnom tematikom pretežno se nalaze među izbornim kolegijima i to na studijima kroatologije, sociologije, psihologije, studiju povijesti, studiju filozofije, studiju edukacijskih znanosti i nastavničke naobrazbe, kaže se u izvješću.

Istodobno, na studiju komunikologije koji ukupno nudi 138 nastavnih predmeta, ne nalazi se niti jedan kolegij koji u nazivu upućuje da je riječ o kolegiju sa ženskom/rodnom tematikom, kaže se.

Najviše nastavnih jedinica sa sadržajem koji je predmet istraživanja nađeno je unutar predmeta studija kroatologije na Hrvatskim studijima. Podatak ne iznenađuje jer su među operacionaliziranim pojmovima za ženske/rodne teme i pojmovi poput žensko pismo, žene autorice i ženske figure, kaže se.

Prema necjelovitim podacima na Akademiji dramske umjetnosti jedna je takav kolegij prisutan na četiri različita studijska usmjerenja na različitim godinama studija.

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u okviru studija socijalne pedagogije nudi dva izborna kolegija, Učiteljski fakultet nudi samo jedan takav kolegij, a Pravni fakultet na Studiju prava ima jedan kolegij, a na Studiju socijalnog rada 5 kolegija, od kojih je većina povezana sa sadržajima obitelji i problema nasilja, kaže se.

Te kolegije predaje 17 osoba od kojih svega dvojica muškarac, kaže se u izvješću.