najomraženiji narod

Istraživanje: Koga Srbi više mrze, Hrvate ili Albance?

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2019 14:44
  • Objavljeno 06.03.2019 u 14:18
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Hrvati imaju status najomraženijeg naroda u Srbiji, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, koje je u srijedu objavio list Blic, što predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), jedine političke stranke vojvođanskih Hrvata, vidi kao posljedicu antihrvatskih stajališta velikog broja predstavnika vlasti u Srbiji

'Na vrhu ljestvice najomraženijih naroda u Srba su Hrvati. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje s kojom graničimo. Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujemo su Albanci', navodi se u tekstu kojim se objašnjavaju rezultati istraživanja.

O Albancima se negativno izjasnilo 33 posto ispitanika, a čak 68 posto Albanaca najnegativnije vidi Srbe, navodi se u studiji, koju prenosi Blic.

List je objavio i da je istraživanje agencije Faktor plus pokazalo da 43 posto ispitanika najpozitivnije mišljenje ima o Grcima, a pozitivno mišljenje Srbi imaju i o Crnogorcima, Mađarima, kao i Bošnjacima.

'Hrvati imaj status najomraženijeg naroda u Srbiji! To je posljedica kontinuirano negativnih stajališta u prostoru javnosti, koji najviše generiraju predstavnici vlasti... Djelovati ne samo u području politike u ovakvim uvjetima izuzetno je teško', naveo je tim povodom na Twitter profilu čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov,.

'Ovo istraživanje je, nažalost, potvrdilo ono što sam kao politički prvak u proteklih godinu dana isticao - spram Hrvata u Srbiji su najrašireniji negativni stavovi i stereotipi! To je posljedica snažnih i učestalih antihrvatskih sadržaja u izjavama relativno velikog broja predstavnika najviših razina vlasti u Srbiji', obrazložio je Žigmanov.

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Andrej Plenković i Tomislav Žigmanov

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kako je istaknuo, gotovo da je poželjno u političkom diskursu negativno etiketirati osobe, događaje i procese u Hrvatskoj, a antihrvatsko raspoloženje za posljedicu kod ovdašnjih Hrvata ima strah, nesigurnost i nespremnost na sudjelovanje u životu zajednice.

'Jesenas je broj upisane djece u prve razrede bio za trećinu manji u odnosu na prethodnu godinu! Ovoga bi trebala biti svjesna i Hrvatska, koja bi morala osnažiti i obogatiti programe podrške našim nastojanjima', zaključio je predsjednik DSHV-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!