POSIJAO SMRT

Istražitelj o Armencu koji se automobilom zabio u pješake u Berlinu: 'Ovo nipošto nije bila nesreća. Divljao je, on je hladnokrvni ubojica'

08.06.2022 u 17:49

Bionic
Reading

'Ovo nipošto nije bila nesreća. Divljao je, on je hladnokrvni ubojica', riječi su kojima je jedan istražitelj za njemački Bild opisao osumnjičenog 29-godišnjeg Armenca, koji se automobilom marke Renault Clio zaletio u gomilu ljudi na Breitsched trgu u blizini željezničke stanice Zoo u zapadnom dijelu berlinskog središta. Ubio je jednu osobu i teško ozlijedio njih 30 od kojih se petero nalazi u životnoj opasnosti

Automobil se zaustavio u izlogu jedne trgovine, a vozač je nakon toga htio pobjeći s mjesta događaja.

Glasnogovornik berlinske policije Martin Dams rekao je da su osumnjičenog vozača vozila, 29-godišnjeg muškarca dvojnog njemačko-armenijskog državljanstva, zadržali pješaci prije nego što ga je policija uhitila.

Navodno su u automobilu pronađeni posteri o Turskoj koja ima problematične odnose s Armenijom. Prema izjavama svjedoka, osumnjičeni je navodno vozio 150 km/h.

Vatrogasna služba je ranije rekla da je desetak osoba ozlijeđeno, a šestero u smrtnoj opasnosti. Policija je kasnije rekla da je među ozlijeđenima 14-ero učenika. Učiteljica je vodila razred učenika tinejdžera iz malog grada Bad Arolsena u središnjoj njemačkoj pokrajini Hessen, rekao je glasnogovornik pokrajine. To vjerojatno znači da je riječ o 16 ili 17-godišnjacima.

'Prerano je spekulirati o pozadini (incidenta), je li bilo namjerno ili nesreća', rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji za novinare savezne vlade u Berlinu.

Navodi se da je osumnjičeni, koji je vozio Renault Clio kojim je uletio među ljude, poznat policiji od ranije, no ne zbog terorizma već drugih kaznenih djela.

Istražitelji pokušavaju doznati je li riječ o namjernom napadu ili nesreći s medicinskim uzrokom, rekao je glasnogovornik policije ranije, dodavši da je vozaču pružena neka vrsta medicinske skrbi nakon sudara.

Novine Bild objavile su fotografiju zadržanog vozača, koji nosi žuti pulover, hlače za trčanje i crvene tenisice.

Mjesto nesreće, u trgovačkoj ulici blizu restorana McDonald's, je zatvoreno.

Obližnji kompleks Europa Center je kasnije evakuiran u slučaju da je automobil sadržavao eksploziv, poručeno je iz policije.

Incident je oživio sjećanje na 2016. godinu, kada je Anis Amri, Tunižanin s islamističkim vezama, u istom području Berlina oteo kamion, ubio vozača i zabio se u gomilu na božićnom sajmu te ubio dodatnih 11-ero ljudi.

Amri je zatim pobjegao u Italiju, gdje ga je ubila policija.